28 January 2009

Location Backup Template

8mmm..
masih ada yg keliru mengenai di mana lokasi template yg kita dah backup..
ok skang aku nak bagi tau cara2x kita nak tau di mana lokasi file backup kita

1. Firefox

Photobucket

  • Tools
  • Option
  • Main Tab
1. Save Files to (anda tetapkan secara automatik setiap kali download akan simpan di lokasi yg telaj di tetapkan)
2. Always ask me where to save files(setiap kali nak download anda akan choose location anda.)

* untuk memudahkan kerja anda di galakkan membuat option yg pertama. sbb sonang nak cari..bila dah jumpa file boleh terus masukkan dlm folder yg khas..

Photobucket
cth message box setelah click pada Download Template(msg box keluar apabila anda membuat option yg pertama)



2. Internet Explorer (IE)

apabila di IE pula lain citernya
jika anda dah klik pada Download Template tu akan keluar message box seperti di bawah
ada 3 options

Photobucket

  • Open - bukak terus file tu.bila nak save cari button save.xpun tekan je ctrl+s utk save
  • Save - utk simpan file tersebut
  • Cancel - xmo save la kiranya

aku pilih option save dan akan keluar pula messeage box di bawah

Photobucket

  1. save in - location files yg nak di simpan
  2. File Name - kalau nak tukar nama file
  3. save as type - ni dah tetap jgn nak ubah2x(tetap utk template je la).

selepas aku tekan save akan keluar pula message box ini

3 option juga

Photobucket

  1. Open - buka terus file tu
  2. Open Folder - bukak windows location yg simpan file
  3. Close - bukak nanti2x

ok done..
begitulah cara utk kita tahu location template yg telah kita backup ye
cara yg sama boleh di gunakan jika anda ingin download/save lain2x file di Internet
lain2x file tu cthnya lagu ke,video ke,pdf file ker..haahh gitu..
kepada cikepal di harap anda paham dgn tuts yg di berikan..

ingat!! pastikan anda tahu lokasi file anda sebelum nak download..
kalau x menggagau nnti nak cari file anda!!!!
jika dah menggagau guna je la aplikasi window iaitu search file!!
mm..kena ajar gak ker??sonang je kan..cuba tekan Start kat bawah tu..
cuba carik perkataan Search ada x?? kalau xde pandai2x lah cari...muahahaahha
lari dulu yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

daaaaaaaaaaaaaaaa..Selamat Menuntut Ilmu:ascii:

mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile