18 January 2009

Change Font Color

hehehe +ve response from other bloggers
so aku continue dgn tuts yg seterusnya ya..
kali ni kita tukar font color lak..
kalau font ni sng je especially kalau used template XML la kan..


Photobucket

1.click pada Layout tabs
2.click pada Fonts & Colors
3.anda akan nampak kotak pilihan tu kan..cuba cari Text Color dan anda boleh pilih pilihan color kegemaran anda utk font color. Dekat bwh tu ada perasan view page kan..
So easy lah kalau nak lihat perubahan color yg berlaku..
4.Jika sudah berpuas hati Save Changes
5.Anda boleh View Blog anda.. senang kan....


tu cara yg plg mudah..
ada juga cara yg agak complicated
not a very comlicated actually..
sng je kalau paham konsep CSS

Photobucket

1.click pada Layouttabs
2.click pada Edit HTML
3.cari perkataan #main { . di situ anda akan perasan ada perkataan color kan.. color: $textColor
#main {
margin: 0px 0px 0px 0px;
padding: 0px 0px 15px 0px;
width: 100%;
color: $textColor;
font: $textFont;
}

ok mari kita ubah $textColor dgn menggunakan pilihan color yg anda suka.. cth yg saya gunakan ialah #c86374 ini adalah color code yg di ambil di sini ini
4. setelah selesai memilih color yg berkenan di hati macam biasa Save Template
5. Next step View Blog... easykan tp agak leceh skit jeee..:ascii:


jadi ikut anda mana yg berkenan di hati..sama ada nak guna method yg pertama atau yg kedua..Selama Mencuba..:ascii:


mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

4 comments:

  1. dik
    akak nyer blog tak leh tukar kaler font la
    bila akak scroll ke bawah yg mcm adik tunjuk kan kat atas sekali tu...

    bila tekan2 gak...
    dia tak leh nak tukar 1 kaler pun

    cam no eh dik

    uwaaaaaaaaaaaaaa

    (^_^)

    ♥Yanie Putrajaya♥
    *********************************

    ReplyDelete
  2. Yanie Putrajaya: kak dah cuba method no 2. carik di coding..mmg sumtime ada yg xkuar langsung kang bila guna cara method 1 tu..kosong je kan...jadi cuba method yg kedua =)

    ReplyDelete
  3. ok dik..akak akan cuba try the best
    hehhehe

    (^_^)

    ♥Yanie Putrajaya♥
    *********************************

    ReplyDelete
  4. thanxs sis.
    keep posting new tuts ok.?

    ReplyDelete

Dear readers,comments make me happy and make me smile!! Yes!! your comments will be moderated.Dont worry about that ok.. Its a procedure to kick out spammer and mosquitos.Thank you.

# NO SPAM OK!!!
# Comment is awaiting on moderation.
# No harsh word!!


Thanks for your comment!! *wink*