18 January 2009

Change Font Color

hehehe +ve response from other bloggers
so aku continue dgn tuts yg seterusnya ya..
kali ni kita tukar font color lak..
kalau font ni sng je especially kalau used template XML la kan..


Photobucket

1.click pada Layout tabs
2.click pada Fonts & Colors
3.anda akan nampak kotak pilihan tu kan..cuba cari Text Color dan anda boleh pilih pilihan color kegemaran anda utk font color. Dekat bwh tu ada perasan view page kan..
So easy lah kalau nak lihat perubahan color yg berlaku..
4.Jika sudah berpuas hati Save Changes
5.Anda boleh View Blog anda.. senang kan....


tu cara yg plg mudah..
ada juga cara yg agak complicated
not a very comlicated actually..
sng je kalau paham konsep CSS

Photobucket

1.click pada Layouttabs
2.click pada Edit HTML
3.cari perkataan #main { . di situ anda akan perasan ada perkataan color kan.. color: $textColor
#main {
margin: 0px 0px 0px 0px;
padding: 0px 0px 15px 0px;
width: 100%;
color: $textColor;
font: $textFont;
}

ok mari kita ubah $textColor dgn menggunakan pilihan color yg anda suka.. cth yg saya gunakan ialah #c86374 ini adalah color code yg di ambil di sini ini
4. setelah selesai memilih color yg berkenan di hati macam biasa Save Template
5. Next step View Blog... easykan tp agak leceh skit jeee..:ascii:


jadi ikut anda mana yg berkenan di hati..sama ada nak guna method yg pertama atau yg kedua..Selama Mencuba..:ascii:


mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile