05 November 2008

5 steps!!!

igt x n3 before this yg pasal HDR tu..
korang ada rase teringin x nak buat gambar hdr hanya dgn sekeping gambar!!
ye lah hdr kan memerlukan beberapa keping gambar yg sama tapi tone beza kan.. so ni hanya 5 langkah je korang dah boleh buat gambar hdr!!
buat sesiapa yg tak tau apa itu hdr..hmm..sila google sendiri la erk..
aku dulu pun xtau apa itu hdr..aku google sendiri..:pirate:
nak tanya org..malu...mmg la malu sosek jln..
tp sblm tanya tu kena arr tau maksud hdr..
dah tau n dah carik..tapi tatap xphm..baru arr tanya org!!!

aku punya kes ni plak..aku ni paham lah konse hdr tu..
tp..aku cuma xberapa pandai lagi untuk pilih shot2x yg sesuai utk buat hdr..
tu yg dlm entry ini dan ini..mcm2x komen aku dpt..@adil

oh pasal angle byk ke langit tu..sbbnya kan..
aku amik pic camtu sbb nak buat pic tu jadi hdr..
tu amik shot nampak langit lebih..

(konon nak nampak agi hdr arrr..kalau dpt langit lebih..)
hikss..setiap angle yg aku amik..byk yg aku dah set kat mind..
lepas ni nak edit jenis apa..n sbb tu shot itu di ambil sebegitu..
n ada gak shot yg aku main hentam kromo..
(hiks..mostly hentam kromo arrr!!!@sederhana)

anyway aku appreciate opinion korunk dlm komen tu..
setiap kritikan dan cadangan akan aku ambil sebagai panduan..
thanks tau...!! jgn lupa kasik komen lagi tao!!!!

so sila klik sini k..utk dapatkan panduan 5 steps hdr!!!
sgt mudah tau!! slamat mencuba!!!!!:thumbsup:

ni cth hdr..gambar asal atas..
hdr pula di bawah ye...sila lihat perbandingan..

resource picture from http://www.scottkelby.com/blog/?s=bracket
tp korunk kalau nak lagi cun hdr tu..
agi better buat cara yg betul..ada software dia..
kalau xsila photomatix...
5 steps ni kira cara tipoo skit..tp hasil agak memuaskan juga rr..

mood::mKorek:
Munirah Abd's Facebook profile

5 comments:

  1. Ya Alllahhhhh munnnnn
    lawa ssgt arrr after kene HDR tuhhhh
    Zie nk try ah wat kat pic Zie

    gambo after HDR tuh kan...nampak da bomb n real ssgt ah...

    ReplyDelete
  2. Maybe u should try on simple and uncomplicated objects first for this efforts..

    'cos HDR effect is better seen in those kind of photos.

    Chaiyok! :p

    ReplyDelete
  3. redbloodsnow: mmg da bomb kan..so sila2x cuba...

    syira: tu arr bila tgk pic tu..nnti aku nak amik pic umah aku arr..nak try plak..hikss..tp nak try method yg betul..

    ReplyDelete
  4. huhu.. br tau ape itu hdr..menarik2.. gambar tu jadik makin cun ;)

    nnt leh la try ;p

    ReplyDelete
  5. beshla...effect hdr tuh... kena try nih nanti...

    ReplyDelete

Dear readers,comments make me happy and make me smile!! Yes!! your comments will be moderated.Dont worry about that ok.. Its a procedure to kick out spammer and mosquitos.Thank you.

# NO SPAM OK!!!
# Comment is awaiting on moderation.
# No harsh word!!


Thanks for your comment!! *wink*