02 November 2008

Adakah HDR??

kan aku dah ckp mood nak edit gamba dah dtg..
hiksss..ni aku nak try editing hdr..
a simple step yg aku guna..
but not so sure jadi ke x hdr aku ni..
n actually gambar2x ni aku dah post kat fotopages aku..
so sapa yg penah masuk tu..penah tau la kan..hehhehe

so camna ok x?? jadi x hdr ni??@soal
any pakar hdr here?? comment please....

original

Photobucket

after

Photobucket


original

Photobucket

after

Photobucket



original

Photobucket

after

Photobucket


mood::mCamera:
Munirah Abd's Facebook profile

9 comments:

  1. HDR tu ape mende?
    kasi jelaskan sikit.

    ReplyDelete
  2. Urmm.. x bape reti laa kan klu nak comment psl HDR nih sbb aku xde DSLR. Huhu~

    Tp gamba ke-3 tuh.. aku rase, pemilihan angle harus dikaji semula. Hehe.. ayat skema! Gamba tuh kurang balance laa munnie..

    Plus, aku x dpt nak interpret ape yg ko try sampaikan through gamba tuh. Supposedly, gamba2x ko haruslah boleyh bercerita..mcm tuan punye blog. Ngeee~ ;b

    ReplyDelete
  3. hdr ni gabungan 3 gambar exposure(kecerahan)berlainan yang ditangkap, dan di gabungkan ke 3 3 gambar tersebut menjadi satu gambar

    boleh juga buat 5 gambar 7 gambar, tak semestinya gabungan 3 gambar.

    selalunya org pakai Photomatix untuk gabungkan.
    kamera biasa pun boleh buat, tapi kena pakai tripot, amik gambar yang sama, just kecerahan diubah.dalam camera compact sony pun dah ada funtion bracket.

    selalunya org akan guna kan funtion bracket yang ada dalam kamera.sony ada, nikon, canon, ada yang ada.

    ok yang je yang aku faham,
    kesimpulannya, hdr gabungan gambar, kalau dari 1 gambar,hehehee tak tau la.

    ReplyDelete
  4. huhu..syira pnya komen mcm profesional art critics.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. apai hebat benor ko nie edit2 pic...
    hahahaha..kalo aku jgn harap ler...
    :)
    ko xg ziela kawin smalam? xnampak pun ko?

    ReplyDelete
  6. apa yg saya faham HDR ni ton cahaya mesti seimbang n sama bila melibatkan pic yang ada ton terang ke ton gelap or vice versa...memang susah nk tangkap HDR photo guna camera.tapi edit guna photoshop still bleh...err..pasal pic awak tak berapa nk jadi lagi terutama yang kedua tu..terlebih brightness... kena pure skit..cuba ambik pic pintu yang terbuka...xkisah pic apa pn janji ada ton cerah n gelap...kat situ awak leh latih konsep HDR..cuba cerahkan bahagian gelap n samakan tone kedua2 bahagian tu..good luck!

    ReplyDelete
  7. nak komen pun x gheti coz akak pun x gheti hahaha.. so selamat belajar lah yer hehehe

    ReplyDelete

Dear readers,comments make me happy and make me smile!! Yes!! your comments will be moderated.Dont worry about that ok.. Its a procedure to kick out spammer and mosquitos.Thank you.

# NO SPAM OK!!!
# Comment is awaiting on moderation.
# No harsh word!!


Thanks for your comment!! *wink*