05 July 2008

Braces

ada di kalangan korunk pakai braces just like me??
or ada yg maybe akan pakai?? or ada yg terasa nak pakai tp takot2x..
haiya..jgn takot2x nak pakai braces ni..pakai braces ni cool tau!!

diz n3 nak share experiance aku pakai braces..

actually dah lama dah nak pakai braces ni..since primary school..
tp asek tangguh je..plus kat Banting xde specialist Ortho..
so nak xnak kena g klang..

di pendekkan citer after SPM aku buat appoinment kat Klang..
stat pakai braces 30.08.07.. see lama gila kan aku tggu!!
nak wat camna aku buat kat goberment..mmg lama gila kena tunggu
kalau swasta kejap je kut..bukan kut la..mmg kejap!!
ari ni ko decide nak pakai..esok ko dah blh pasang..
tp xjugak la..tgk gak kalau ada gigi yg ko kena korbankan..
mcm aku..aku kena korban kan 4 btg gigi..bykkan!!!
1 minggu 1 batang ..sengal gak arr..tp nak gigi cantek punya pasal..
ku sanggup harungi itu semua...cheeeehhh..

b4 pakai braces Dr. akan letakkan separator kat blakang gigi korunk..
mmg sengal abis letak separator ni..nasib baik aku pakai utk 1 malam je..
kalau idak kena pakai seminggu tau..fuhhh mmg nasib baik arr..
tujuannya utk bagi renggang sikit kat blakang tu..nnti nak letak ring dlm gigi..
hah!! ring dlm gigi?? terkejut?? lek arr ring ni sbg tpt nak ikat ur braces..
kira mcm tlg tarikkan gigi korunk la..v7
lebih kurang camtu la kefahaman aku..(kalau silap tlg betulkan eh..)

so bila dah pasang braces kan..memula xrase sengal lagi tau..
then bila dah balik rumah..ya ampun...tlg la wei..sakit gile ok!!
actually memula je sakit..sbb gigi kita ni kan xbiasa lagi pakai benda alah tu..
tetiba di pakaikan besi..terkejut la gigi tu..
ada la dlm beberapa ari aku puasa makan benda keras & ayam..!!
adalah beberapa pantang kalau pakai braces ni..v7
  1. air berkarbonat@gas..cannot!!!(xtahan aku bedal gak minum!!)
  2. chewing gum cannot oso(diz one aku xheran sgt..so blh tahan agi..)
  3. epal kalau makan kena potong kecik2x..cannot bite guna gigi depan!!
tu antara beberapa pantang la yg Dr.Ras dah warning..
ooh..my dentist name is Dr.Ras ye..full name..xyah mention la..
tp dia seorang Dr.yg sgttttt baik..huhuh..

after pasang braces..korunk kena rajin ikot appointment tao..
dtg bila ada appoinment..next appointment tu utk tighten braces kita..
every time aku g buat tighten braces.. balik je gigi aku sengal..
xlama sengal tu..dlm 2 ari je..itu bagi aku la..
yg besnya setiap kali g appointment braces kita akan bertukar warna..
huhuh..now aku pakai braces warna merah!!!
before this aku dah penah pakai hijau,kuning,kelabu..
next appointment warna apa lak erhh??@senyumkenyit


ni la time warna hijo n kuning..xnampak sgt la..
hijo atas..kuning bawah..
Muhammad Hanif suka aku pakau kaler ni!!
rindu lak kat alang..heheh

so ada sesapa nak pakai braces..utk cantekkan gigi korunk!!
ooohh lupa..harga aku pakai braces ni rm700 je..
kalau korunk buat swasta rm7000...huhu bykkan beza!!
actually yg swasta tu harga paksu aku punya braces..
sbb dia buat jenis invisalign..
type braces yg kalau org tgk xmcm pakai braces pun..
tp kalau metal punya..murah je kut kat swasta dlm RM3 ribu kut..
ada x yg buat kat swasta?? berapa erk korunk kena bayor??

n 1 more thing..bila pakai braces jgn malu nak show off gigi korunk
tunjuk je gigi besi tu..sbb ni lah kenangan terindah dlm hidup korunk tau..
just like me..amik gambar je nak senyum nampak gigi..
xreti la wei nak tutup mulut tyme senyum!!!


time ni pakai braces kelabu
see aku mmg senyum nampak braces!!

yang benar;
Bulan Bintang