08 September 2009

Twitter at Everywhere

salam
twitter at everywhere???

huh skang ni kan..twitter ni agak femes kan?? semua org ckp pasal twitter..
dan  pada mulanya aku ngan twitter ni buat ikut syarat je register..
aku mmg suka explore benda benda baru..mula-mula nampak cam interesting gak lah..
tp memandangkan pada peringkat awal cam aku je beria-ia ngan twitter ni..So aku pun ala-ala laaa..but lately aku perasan macam twitter ni dah makin berkembang kembang..membiak biak tanpa kawalan..semua org asyik perkatakan twitter!! Jadi apa lagi..aku pun kembali aktif dgn twitter..wooohooo!!!

kronologi Munirah Abd dgn twitter

  1. update status pada mulanya masih menggunakan kat web twitter sendiri http://www.twitter.com
  2. kemudian beralih kepada plugin twitter di firefox..aku guna twitterfox je masa ni
  3. dan jika perasan status kat Facebook aku rajin tol berubah2x kan..tapi aku mana update status Facebook dlm tu pun..semuanya hanya melalui twitter..aku buat redirectkan dari twitter ke Facebook status..sonang dan mudah..sbb tu jika anda perasan kadang kadang ada RT @bla bla bla bla bla kat status tu kan.. RT tu means Retweet kan balik status org..haa gitu :P
  4. pastu beralih pula kepada twittergadget ..yg ni aku guna je sampai skang..sbb BEST!! ini adalah RECOMMENDED!!
  5. up kan lagi ngan twitter sms
  6. guna plugin twitter ke YM pula (ni sebenarnya dah buat lama..tp cara lama cam lupa buat camna... :D)


Twitter dgn twittergadget

Di bawah adalah demo vid demo menggunakan twittergadget yg bagi aku adalah COOL :p



Cara utk twitter sms

walaupun henpon anda xlah canggih mana kan...kut kut lah masih pakai nokia 3310 kan?? jgn risau masih lagi boleh guna update twitter anda..bagaimana??

layari http://gladlycast.com/

ianya sgt mudah tau..tak rugi anda mencuba..dan anda boleh bertwitter sampai lebam kalau dgn sms ni..konon konon nak bagi tahu jln jem ker??(ini tidak di galakkan bagi pemandu2x yg belum mahir dlm memandu sambil bersms..hehe termasuk aku..tp setakar short sms tu aku gagah lagi laaa..) bazar ramadhan yg best ker?? atau tpt shopping yg anda tgh pegi tgh buat sale ker?? haaaaa semuanya blh buat dgn hanya menghantar status tu melalui twitter sms!! mudah kan..menarik kan!! ngeege I LIKE!!

Update twitter ke status YM/status YM ke Twitter

lepas tu kan kawan aku ada lak tanya camna aku update status kat YM guna twitter?? aku pun cam blur blur "Errkk,ada ker saya update status YM saya kat twitter" pastu kawan aku pun tunjuk status tu.. erkkk..aku kelupaan..camna lah pulakkan aku buat..hahahhaa..pastu kawan aku try lah google semua(ye gunakan lah google sebaik mungkin) dan beliau telah jumpa plugin Twitter utk YM pula..dan ianya sgt comel dan best..mengapa?? sbb bila ada org update status kat YM plugin ini akan bunyik kucing "meow" hahaha bukankah ianya sesuatu yg comel comel :D
selain itu jika anda ada buat redirect twitter ke facebook..nnti status facebook anda akan berbentuk begini Y! bla bla bla

bagaimana nak buat plugin itu??

ok sila layari ini http://messenger.yahoo.com/plugins/view/11214/ .. dan ikut sahaja stepnya..agak mudah


*YM=Yahoo Messenger (ngege kut kut la kan ada yang xtahu apa itu YM :p)

cara utk Redirectkan twitter status ke facebook dgn hanya search perkataan twitter kat kotak search Facebook dan pilih user yg paling byk guna application tu..sbb nnti jika anda search ada keluar byk application twitter kat facebook..so utk langkah yg sempurna pilih yg byk user k.. :P tp anda kena tunggu lah utk beberapa minit,sumtime jam or hari utk twitter nak sync ngan facebook.. :D hehe saya menulis melalui pengalaman saya dan rakan-rakan :D

Actually byk je lagi plugin2x yg boleh update status twitter ni..aku listkan apa yg aku guna dan aku rase ianya best lah..boleh je guna yg lain..dgn cara apa anda nak tahu plugin2x yg lain?? hehe apa guna google :p

Jadi apa tunggu lagi bagi yg belum ada account twitter tu..cepat cepat lah buat..tidak rugi pun..bukan kena bayar kalau register..lain lah kalau nak buat twitter sms tu kena bayar...ater nak bayar duit sms..jadi jika anda pengguna maxis agak bertuah skit..sbb sms server tu guna number maxis :p

psst ayah dan umi pun ada account twitter juga tau!! :D jika mereka boleh ada mengapa anda tidak?? :p Kesini utk add aku 

with ♥ ;
Bulan Bintang