08 February 2009

Install GreaseMonkey & Emoticon

aku penah buat entry ni dulu..
tp dulu buat main2x.. kasi direct link kat page org lain yg dah buat tuts ni..
so kali ni aku punya version gak..
hampir sama je ngan org lain punya tuts..
memana tuts pun sama je tau..
yg penting keikhlasan nak bagi ilmu tu..:thumbsup:


mari kita mulakan tutorial kita...

Mula2x pastikan anda sedang melayari internet dengan mengunakan Mozilla Firefox
Jika tidak mempunyai Mozilla Firefox sila download di sini
Jgn risau ye..ianya free sahaja!!

Selepas download Firefox kita teruskan dengan download Grease Monkey
Grease Monkey ni merupakan salah satu add on utk Firefox..
ohhh.. aku lebih cintakan Firefox berbanding IE!!!

Photobucket
Sila klik Add to Firefox

Photobucket
Selepas click akan pop out window seperti di atas dan click pada Install

Photobucket
Kemudian anda akan di minta Restart Firefox. Cth adalah seperti di atas


Photobucket
After restart firefox sila perhatikan kat bawah window anda ada icon Monkey di situ..
Pastikan Monkey itu tersenyum pada anda..
Jika Monkey tu masam maknanya GreaseMonkey adalah dlm keadaan Disabled


Photobucket
Gambarajah di atas adalah utk Install Emoticon yg telah kita pilih..
Jika anda click Show Script Source akan keluar script yg di gunakan utk membuat emoticon..
Jadi ..pada yg berminat nak buat emoticon sendiri sila2x lah tekan pada Show Script Source ye..


Photobucket
Lepas dah siap Install emoticon kan..kali ni kita nak manage pula..
cara-cara nak manage
  • Tools
  • Greasemonkey
  • Manage User Scripts
(sebelum tu sila perhatikan perkataan Enabled tu..jika ada bertanda mark maka Moneky anda senyum..jika tiada mark..maka monkey anda masam..Oleh itu sila tandakan mark utk bagi function anda punya emoticon tu..kalau xfunction nnti xjadi pula...)

Photobucket
Pada gambarajah di atas pula adalah utk tunjukkan pada anda berapa byk emoticon yg anda ada..Sekarang ni aku ada 1 sahaja emoticon..hehhehehe..
Enabled yg di bulatkan tu adalah utk anda enabled emoticon2x yg anda mahu paparkan sahaja. Jika xmahu boleh disabled kan..

Photobucket
Ini lah dia hasilnya bila kita sudah Install Grease Monkey dan Emoticon kita..

Jadi kepada newbies..Selamat Mencuba!!!!!:ascii1:


mood::bunny1:

6 comments:

  1. thank yu! since im a newbie then i should try it, ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  2. da byk kali install tp xleh gak..

    myb ade sumthing yg xkena ngn JAVA

    sob..sob..):

    ReplyDelete
  3. dah lame akk tak guna grease monkey nih.. hehe... sbb komputer akk problem sket kalo guna mozilla...

    ReplyDelete
  4. dekat mane nk download emoticons tu? :-/

    ReplyDelete

Dear readers,comments make me happy and make me smile!! Yes!! your comments will be moderated.Dont worry about that ok.. Its a procedure to kick out spammer and mosquitos.Thank you.

# NO SPAM OK!!!
# Comment is awaiting on moderation.
# No harsh word!!


Thanks for your comment!! *wink*