14 April 2010

Mari Block Strangers di Facebook

Salam

ye mmg agak kejam kan nak block block org ni. tapi macam kesian gak kalau xaccept dia jadi kawan. jadi untuk tidak menampakkan kekejaman kita block dia secara senyap. muahaha.. ok mari sini aku ajar korang camna nak jadi kejam secara diam diam.


  • Mula2x login facebook dulu.kalau xlogin camna korang nak masuk. haih gooo
  • Apa2x hal dulu sblm nak block mari kita Create A List dulu. sbb sng nak melakukan acara Block org secara pukal. hahaha.. kejam x kejam?? Cara2x nak Create A list korang tau kan. Bila time create tu bagi nama list cth macam aku. aku bagi nama Limited Profile .Pastu ko kena pilih kawan yang agak2x korang xkenal korang sumbat dlm list tu. hahhaa kejam. :D
  • Lepas dah Create A List .Pastu korang ada nampakkan yg kat hujung kanan korang tu ada HOME PROFILE ACCOUNT mcm gambarajah di bawah ni, dan terus ke Privacy Setting yeee



  • Kemudian kamu kamu akan jumpa page ini pula. dan click pada Profile Information :D
  • Dan seterusnya page ini pula. dan part ni aku suka. haha korang akan jumpa ada byk part tau ada About Me. Likes And Interest and Etc. Tapi yang nak private kan Status tu pilih pada Posts By Me.Tapi ni aku bagi contoh yang hok About Me. Hah Klik yang tepi tu yang aku bulatkan tu. Klik Klik sekarang. hehe



  • seterusnya bila dah klik yg tadi kan kita dapat jumpa ini pula.pilih Custom tauu.. pastu edit



  • Lepas itu pula jumpa page ini.Nampak ada 2 section kan Make This Visible to ngan Hide this from. Tapi skang ni kita buat Hide this from. hahah korang pilih la list yang korang dah buat tadi. Hahaha.. Bijak kan. suka suka suka. hahah. Ulang balik langkah yang sama jika nak buat kat lain lain. Terutama Post By Me. bukan leh caya skang ni.skang kan ramai "penyekodeng" Pastu agak2x korang ada enemy kan. dan mmg sah2x ko kenal dgn enemy ko tu dan pernah berjumpa 4 mata kan. agak2x nak limit kan dia dari dia skodeng ko punya facebook pun boleh. kut kut nak hide dia dari baca status ke.tgk gambar ke apa ker. boleh boleh boleh saja.  :D




  • ok contoh camna nak block bila dah setting bagai tu kan. seperti di bawah ni. Ni contoh je tau. memula tu ko check la dulu mutual friends si polan tu ko kenal x. kalau kenal maybe kawan lama korang. macam aku si Baieni ni aku kenal ni.Kawan sek rendah aku ni. huhu so aku accept xyah buat yang  tu. Tapi yg ni contoh je la so konon la aku xkenal si Baieni ni dan kawan mutual pun konon aku xkenal dan dah siap2x masuk dalam Limited Profile aku. So apa agi mari buh dalam Limited Profile. Taraaaaaa.. senang je kan nak jadi kejam.. ngegege.. tapi tu la. nak jadi kejam ni harus profesional skit. hehe.




hurm cara-cara di atas adalah bertujuan sekuriti utk facebook kamu.Manalah tau kamu kamu ni low profile cam aku ni kan. xnak org kenal sgt kan boleh je buat cam ni. nak pulak korang berhati kecil macam aku ni kan cam kesiannnnnn je kat org tu nak add kita tapi xnak bagi tau sapa dia. last last xpe la kita add je tapiiiiiii. dlm diam kita add dan kita buh dia dalam Limited Profile kita. ngege.

Ok perhatian pada kamu kamu di luar sana. Please la wei nak add org tu kalau kenal org tu cer bagi tau sapa kamu. Kut la kan cam aku ni cepat nya lupa. Pernah jumpa 4 mata tapi lupa nama. Sila kabokan kamu sapa dan sapa dan kita jumpa di mana dan mana. senang je kan. xde la aku nak letak dalam Limited Profile.

So tolong eh bagi tau sapa kamu kamu tu sebelum add sesiapa pun.bukan termasuk aku je org lain pun macam tu gak.sila ringan2x kan diri anda untuk beritahu anda siapa. Tapi kalau korang yakin dia kenal korang xperlu la kut nak bagi pengenalan diri. Nak pulak mutual friends antara ko dan kawan nak di add adalah 54 mutual friends.haih xkan nak di perkenalkan lagi kut. Ni especially kawan2x sekolah la kan.

hehe ok have funn memblock org yang x dikenali :D. Ingat facebook skang ni macam macam boleh terjadi. Di sebabkan facebook jugala boleh jadi macam2x benda negatif. Kutuk mengutuk huh benda biasa.(haha aku selalu je buat.tapi aku bijak sebelum aku kutuk aku block dulu org tu eventhough dia ada dalam friend list aku.tapi aku xdelah nak kutuk kaw kaw macam sesetengah org tu. keh keh keh) Apa-apa pun gunakan facebook ini sebaik mungkin. Guna buat main game je laa..hahaha :P


Munirah Abd

7 comments:

  1. sian kamarul arifin , halimah abas n 137 lagi..hahhhaa i xtermasuk dlm limited profile kan?? ahahaa tapi kan babe..kalu kite hide org tu from reading our status nanti automatically die xleh tgk wall kite pon..i penah terkantoi ngn my aunty...ahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  2. very good info.. baru nieney tau cara nak block org secretly..huhuhu.. so nieney x leh jd ur frens ke.. nnt sure u block.. hehehe..
    .-= NieneyManor´s last blog ..tak perlu terus mengharap dan menanti sayang... =-.

    ReplyDelete
  3. @ikien, hahha halimah abas tu my aunty. i xtau pun my aunty ada facebook ttapi dah termasuk dlm list tu.. hahah biaq p laa.. :D

    yup dah hide mmg org tu xleh view dah wall kita.. ngege

    ReplyDelete
  4. @NieneyManor, cuba masa kamu add saya nnti kamu ckp "Saya Niniey nak kawan ngan kamu dan kenal kamu melalui blog." comfirm xmasuk dah dlm limited friends hehhe

    ReplyDelete
  5. haha.. aku dah buat taktik ni lama dah. sebab tu slumber je aku approved sume org termasuk bos2 sekalipun. pastu tambah satu lagi list, Limited Status. hahaha! nak kutuk atau maki hamun company and/or bosses pun tadehal la :))

    * FYI kalau tak approved atau decline friend request tu, dorg akan tetap dapat feed wall post kita. so baik approved kan je, pastu setkan Limited Profile ;)

    ReplyDelete
  6. heheheheh dah set dah suka2
    .-= dd cun´s last blog ..today is the day =-.

    ReplyDelete

Dear readers,comments make me happy and make me smile!! Yes!! your comments will be moderated.Dont worry about that ok.. Its a procedure to kick out spammer and mosquitos.Thank you.

# NO SPAM OK!!!
# Comment is awaiting on moderation.
# No harsh word!!


Thanks for your comment!! *wink*