22 March 2010

Modulus & Division

Salam;

1st thing 1st aku perasan ada student yang macam blur dan tidak tahu untuk differentiate between modulus & division. So aku assume ada juga pelajar di luar sana macam blur blur tentang modulus & division ini.

Berikut adalah simbol yang di gunakan dlm programming utk membezakan modulus dan division


Division /
Modulus %

Di dalam programming modulus adalah untuk mencari baki yang telah di bahagikan (division)

cth 1 :

x= 4%3

x= 1

cth 2:

x= 11%3

x= 2

Manakala division pula adalah bahagi biasa.

cth 3 :

x = 4/3

x = 1

cth 4 :

x = 11/3

x = 3

Jelas sekarang? Jika masih kurang jelas sila kaborkan. Kang aku syok sendiri kang.  Modulus dan Division ini termasuk di dalam topik  Arithmetic Operators which the main topic adalah Operators. Operators ni sebenarnya ada 4 jenis iaitu:-


  1. Boolean operators
  2. Arithmetic operators
  3. Equality operators
  4. Assignment operators

Simbol Arithmetic Operator yang lain ialah +,-,* Actually ni macam sama je dgn matematik yang kita pernah belajar kat sekolah dulu. Igt kan kalau kita jumpa kurungan () kita kena utamakan kurungan dahulu ,kemudian di ikuti dengan / , %, +, -

Simbol untuk operators yang lain lain bincang lain kali k. Entri ni just nak tekankan tentang perbezaan modulus dan division je. Sbb aku perhatikan ramai student aku cam blur blur dgn modulus dan division ni. Division tu ok lagi bila tang modulus masing2x gelupur blur. (ngege sama gak arr cam aku jadi student dulu. blur gak. )

Apa-apa pun 1 je nasihat utk mahir dan cekap untuk topic Arithmetic Operators ni, kamu kamu semua kena selalu buat latihan. :D



untuk yang tidak pernah mengambil subjek programming tapi ingin tahu tentang topik yang aku bincangkan ni boleh je kemukakan soklan.mana tau berminat ker nak blaja programming kan. aku ajar teori je dulu. kang dah pandai kita masuk buat code pulak ye. :D


yg cuba membantu;
Munirah Abd

3 comments:

  1. aku xleh tgk nombor2 ngan simbol2 ni..bleh pitam..

    ReplyDelete
  2. peh... skang posting sumer style2 mendidik. lol!
    .-= razifmustapha´s last blog ..Custom Album Sample =-.

    ReplyDelete

Dear readers,comments make me happy and make me smile!! Yes!! your comments will be moderated.Dont worry about that ok.. Its a procedure to kick out spammer and mosquitos.Thank you.

# NO SPAM OK!!!
# Comment is awaiting on moderation.
# No harsh word!!


Thanks for your comment!! *wink*