03 June 2009

Terperangkap atas kecuaian sendiri

pernah xkorang cuai..
pernah xkorang terperangkap di kawasan sendiri atas sbb2x kecuaian??

aku??

pernah!!!

kejadian berlaku pada pagi Isnin ketika hendak pergi kerja

begini ceritanya..dah siap2x cun2x nak g kerja ni..
aku ke dapur utk ambil sampah yg hendak di buang..
dah ikat baik punya ikat..amik bag n kasut bawak keluar..
dlm pikiran sudah fikir utk ambil kunci yg di gantung
then bawak sampah pula keluar..dan dgn rase sng hati terus lock kunci rumah(yg tombol tekan belakang tu)
kemudian dgn riang ria mengelap kasut yg basah kerana di khuatiri kaki akan berbau busuk jika memakainya..
sedang asyik mengelap tetiba teringat.."Ya ALLAH kunci rumah!!"
apa agi gabra lah bebbbbbbbbbbb..

aku dgn pantas terus call rumah di Banting..
minta bantuan...tanya angah ada xnombor jiran2x(kerana beliau lagi lama tinggal di situ)
dlm hati aku dah gabra dah ni..muka mmg cuak habis!!! panik usah ckp!!
nangis!! control lagi time ni!!
kemudian msg org2x tertentu ckp lambat masuk opis..
call boss juga ckp lambat masuk atau tidak masuk terus!!!
semasa call Hanif la aku dah start meleleh..
(haha bongok dgr suara dia nangis!!)

pastu umi call ckp dah call pak uda..n pak uda nnti dtg bagi bantuan..(haha mcm apa je ayat!!)
putri pula msg suh kol bomba!! lagi la aku rase cam..
"eh nnti aku glamor plak kat flat ni!!"

xpe hold dulu..call bomba inisiatif terakhir...

umi call lagi tanya dah makan ke belum n ckp akan bertolak utk hantar bantuan juga..
kemudian angah call ckp umi dah bertolak dari banting..
angah suruh aku duduk bertenang sambil beristighfar!!
aku cuba tenang kan diri dan tidak menangis lebih2x..
nasib baik dlm bag ada kipas tangan jadi boleh la kipas diri ini yg terasa dah nak berpeluh..

beberapa minit kemudian bantuan dari pak uda dtg..
pak uda sgt lawak..dtg2x berkata "buat apa tu??sihat??"
sangat hampeh!!..aku yg sugul dah ketawa terbahak2x..
pak uda juga ckp "terasa mcm lawat banduan pulak??"
lagi aku tergelak..kemudian pak uda ambil order dari aku utk sarapan pada pagi itu!!
ok aku order karipap n teh panas..pak uda tak kasi order byk2x dia kata aku banduan..bluweekk..hahhaha

pak uda kembali dgn 3 karipap dan air teh panas..
oh lazatnyaaaaaaaaa...makan sambil berborak..jadi tak la rase sunyi..
thank you pak uda!! hehhe
selepas hampir 1 jam lebih terperangkap mcm banduan umi dan ayah dtg bawak kunci rumah..
fuhhh legaaaaaaaaa...kemudian bukak pintu..amik kunci yg tergantung..
gerak ke tpt kerja..see aku sgt berdedikasi kannnnnnnnnnn..
ayah and umi yg tlg hantarkan aku ke tempat kerja..


haaaaaaaaihhh..itu lah pengalaman dan pengajaran buat aku..
heeeeeeh...time angah balik banting la nak terperangkap bagai..
(skang cuti sekolah kan sbb tu angah pulang ke banting)


lihat gambar di bawah di mana lokasi aku terperangkap..
carpet biru tu lah tpt aku bersila..hiksss

Photobucket

Munirah Abd
Banting, Selangor
MY
muniiera@yahoo.com