10 March 2008

Reminder

Al-Fatihah merupakan satu rukun dalam solat,apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah
kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita. Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati-hati.

Nama syaitan

 • DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu)sepatutnya DULILLAH
 • HIR ROB (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya HI ROB
 • KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KI YAU
 • KANNAK (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAK
 • KANNAS (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAS
 • Iya (disebut tanpa sabdu) sepatutnya Iyya. Iya bermaksud 'matahari'

Dalam ayat ke 5,jika salah bacaannya akan bermaksud "kepada mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta pertolongan"!!!!
 • SIROTHOLLAZI............. sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti.
 • AMIN .hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul iaitu AA...dua harakat, MIN.... 3 harakat, semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat Insya-Allah. semoga kita menjadi orang yang sentiasa membaiki bacaannya.


Wallahu'alam*credit to Mahirah Abd and Masturah Abd

1 comment:

 1. Alhamdulillah.. sessungguhnye ramai yg x alert ttg hal2 yg remeh sperti ini..
  jd, sama2 jdikan pnduan dan iktibar..

  sbgai tmbahan, dlm ayat ke-5 surah al-fatihah, ada dua kali dsbutkan perkataan 'iyya'.. tanda sabdu itu harus dititikberatkan..
  pd msa yg sama, 'iyya' yg pertama hendaklah dilebihkan sdkit penekanan bunyi pada huruf yg bertanda sabdu itu dan pada 'iyya' yg kedua itu bacaan dlm kadar biasa..
  inilah adalah untuk memberi penekanan terhadap kepentingan maksud ayat itu. "iyya..."(permulaan)menegaskan bahawa "Hanya kepada Engkau(Allah)" kami sembah,... "iyya..."(kedua) menberitahu bahawa "Hanya kepada Engkau(Allah) kami memohon pertolongan.

  selain dari itu, perkara2 berkenaan hukum tajwid lain perlu di ambil berat.. ssungguhnya bahasa arab boleh membawa kpada maksud yg berbeza wlaupun skdar mbaca dengan bunyi yg berbeza..

  Renung2kanlah.. Allahua'lam..

  Ssgguhnya yg benar itu smuanya dr ALLAH SWT, dan yg salah itu dr keslahan diriku sdiri..

  ReplyDelete

Dear readers,comments make me happy and make me smile!! Yes!! your comments will be moderated.Dont worry about that ok.. Its a procedure to kick out spammer and mosquitos.Thank you.

# NO SPAM OK!!!
# Comment is awaiting on moderation.
# No harsh word!!


Thanks for your comment!! *wink*