15 February 2012

Reminder for myself

Assalamualaikum and Hi Guys;

{Taken from Figura}

Anda Sedang Marah?
Sila ingat ini setiap kali anda di dalam keadaan marah :)

Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa satu ketika seorang lelaki sedang mencaci Abu Bakar r.a sedangkan Nabi s.a.w sedang duduk di hadapannya. Orang itu terus mencacinya sedangkan Abu Bakar r.a dan Nabi s.a.w terus bersabar mendengarnya. Lantas Nabi s.a.w tersenyum. Apabila orang itu mencacinya dengan keterlaluan, lantas Abu Bakar r.a menjawab akan caciannya. Mendengarkan akan jawapan itu, Nabi s.a.w begitu marah, bangun, lalu meninggalkannya.

Abu Bakar r.a menyusul Nabi s.a.w dibelakangnya dan berkata: "Ya Rasulullah s.a.w, apabila orang itu terus mencaciku engkau masih tetap duduk dan apabila aku menjawabnya, tuan nampaknya marah dan bangun?"

Nabi s.a.w menjawab:
"Semasa kamu diam dan bersabar mendengarnya, seorang malaikat bersama denganmu yang mana sedang menjawab caci maki orang itu bagi pihakmu, tetapi apabila kamu menjawabnya semula, malaikat itu meninggalkanmu, dan syaitan telah datang di antara kamu, dan aku tidak mahu duduk bersama dengan Syaitan; oleh kerana itu Aku meninggalkan kamu."
(Hadith Riwayat Ahmad)

Subhanallah, semoga dijauhkan dari keegoan, takbur, dan kemarahan. yang baik itu hanya datang dari Allah s.w.t, yang buruk dari diri manusia itu sendiri. dan apa pun, setiap yang dimulai dengan rasa marah, pasti akan berakhir dengan rasa malu. Wallahualam.

 love;
♥Munirah Abd♥

Hello 2018

Assalamualaikum and Hi Guys; This year my double H started going to school!! Tadika la of course.. haha.. So we decided to send them to Ta...