07 April 2011

Saya nak adopt hamster!!

Assalamualaikum and Hi Guys;


Ye.. dah lama dah saya nak adopt hamster dekat Ipoh ni. Dulu pernah adopt kat Banting. Tapi jarang nak membelai sbb jarang balik rumah (dulu study blaja jauh)

So now dah bekerja rasa nak membela semula. I dont want to adopt a cat sbb cat ni kena orang mahir. Pastu kena toilet train semua. Xmo la pastu penakut kena cakar. Kalau hamster cakar. cakar manja je (tapi takut gak la hahhaa..erk camna nak membela ni. oh pedulikan.)

Untuk this month punya bajet belum ada lagi nak membeli keperluan hamster semua. Kita tunggu duit KSS baru boleh membeli. But apa salahnya kalau buat bajet dulu kan.

So here some tips membeli peralatan hamster utk korang-korang yang juga mempunyai keinginan yang sama untuk membela hamster yang super cute.. Aku survey online shop je. Hari tu ada gak buat survey kat kedai Ipoh ni. tapi survey gitu2x je. :D Website yang aku survey adalah CHUBBY PETS GARDEN . Survey satu je dulu. Kang ada masa lain aku google lain ye :p

eeeeeeee geramm.. pijak2x jugak kang.. hahahha (ooppps)

Ok apa-apa hal korang kena sediakan cage.
Alex Mini Woods Hamster Cage
Cage jenis ini price dia dalam RM38. Murah la juga. Harga kat luar maybe lagi murah ok. Xpe namanya pun kita survey2x online kan.. Cage ni came with basic accessories. ok jimat byk di situ.
SuperPet Critter Trail Two

cage ni meriah skit banyak mainan. tatapiiiiiiiiii.. tang korang nak mencuci nanti macam payah skit pastu nak buat sambungan pun cam susah. I know la beb. Sbb dulu pernah ada cage macam ni. nak membersih kemain leceh..and pernah kami ni pemalas hanya sembur air kuat kuat kat cage supaya keluar habuk habuk dalam terowong tu tertonggek terbalik gak arr cage tu di buatnya..leceh tapi menarik hehehhe :D oh ini harga manyak mahal skit RM183.60


Next kita kena beli bedding dia atau dlm bahasa pasar aku panggil "habuk wangi" hahah sbb dia wangi lorrr.

Chipsi Plus Green Apple 1kg

yang ini  dia bau apple. ada juga bau bau yang lain so ikut korang la suka bau apa. ha sbb tu aku panggil "habuk wangi" bagus ni xde la bau busuk sgt cage hamster korang nanti :D ini lak dlm harga RM9.00 di dalam website yang sama. 

Pet's 88 Hamster Diet Seafood 600g

Prestige Hamster Nature 750gram

ok ini antara makanan yang ada diet supplement. dulu bagi makan kuaci and add on gak diet supplement ni kat hamster.. Ni harga yang atas sekali tu dalam RM15.00 dan bawah tu RM21.90 jeee..

Chubby Pets Garden - Coat Clean Small Animals Shampoo

mesti nak hamster wangi kan.. cage wangi hamster wangi.. perghh cam nak gomol tapi kecik sgt kan. xkesah lah cuteeeeeee!!! Harga dalam RM14.90

Alex Little Prince Hamster Carrier - Pink

ini carrier. aku rasa i need this carrier. sbb nak balik Banting sng. Xkan nak biarkan dia sensorang kat Ipoh time aku balik Banting lak kan.. hehe.. Price dalam RM30 SAHAJA.

jadi itu sahaja barangan yang aku rasa penting la untuk adopt hamster ini.

So ada yang teringin nak membela hamster seperti ku. Nanti aku dah membela hamster ku kaborkan ye :D

*Special thanks to CHUBBY PETS GARDEN for the pictures. So kesemua gambar di atas adalah credit kepada CHUBBY PETS GARDEN . Thanks


  ♥MA♥

2 comments:

  1. cage RM38 tu beli kat mane yer ?

    ReplyDelete
  2. @brian itu harga dalam online shop. kalau kat pasaran pun rasanya harga yang sama.

    ReplyDelete

Dear readers,comments make me happy and make me smile!! Yes!! your comments will be moderated.Dont worry about that ok.. Its a procedure to kick out spammer and mosquitos.Thank you.

# NO SPAM OK!!!
# Comment is awaiting on moderation.
# No harsh word!!


Thanks for your comment!! *wink*