25 January 2011

Cloud Computing

Salam;

I have no idea why my madam boss sent me to the conference of CLOUD COMPUTING today!
I Google it then found out that it related to network. (actually didn't read that much! haha)
Wish me luck that I can stay enough in the conference room. :p

I am blur;
Bulan Bintang

24 January 2011

Hanya mampu masak pasta je -___-

Salam;



*kualiti gambar adalah kurang memuaskan hasil tangkapan menggunakan Nokia E63 je. SYUKUR

Alhamdulillah walaupun xberapa la nak pandai masak cam orang lain at least masak pasta adalah kepandaian saya yang sikit. Sikit! Sikit means AKU RETI MASAK NI JE!! hahhaha benda lain kalau korang suh masak kena bukak buku resipi. oh lagi satu NASI GORENG dan SUP SAYUR!! SUP SAYUR pun tgk org masak. Kalau x? Sampai ke sudah mmg aku xtau bagaimana cara memasaknya.

So sikit je kan resipi yang aku reti. Sedih. -_______- .  Malang sungguh si labu manis tu ber'kawan' dengan budak bulan bintang ni.

Skang ni aku ada la print resipi sikit2x dr internet. Ehem, print je lebey buat nya idok. hahah ye la bila baca balik resipi tu dia minta segala macam punya rempah ratus aku adalah FAIL ok FAIL!! Mana kenal T_T oh kesian ini budak kesian. siap google image nak tgk camna bentuknya.

Kritikal sungguh!!

Xpe la slow slow belaja la kan.

ok itu saja. bye

Sekian terima kasih



Bulan Bintang

23 January 2011

Apa ada atas meja by Kak Viruspadu

Salam;


hahah kak jemah aka viruspadu xsuh aku buat tapi dia kata kalau nak buat boleh buat. so i'm willing to buat. hahaha mari mari tgk meja cikgu bersepah. ater meja cikgu harus sepah2x dengan buku buku :p

oh bilik cikgu poli di jtmk di puo xde partition O_o. Madam bos kata dah mintak bajet nak beli ntah dapat ntah tidak. xpe la yg penting ada meja nak buat keje.kalau xde lagi parah ok bersyukur.

ha laptop sendirian berhad. bukan xde pc.tapi pc adalah lembab selembab alam. org nak cepat jadi lambat penuh ternak virus. so xyah guna guna tang betul2x emergency case sahaja.

ok itu sahaja

Sekian terima kasih

bila aku tgk balik gambar aku snap and .gif style ni mcm ada entiti lain lak kat bawah meja tu. erkk apakah?

Bulan Bintang

22 January 2011

Quotes of the day

Salam;




Bulan Bintang

20 January 2011

Fabulous Brown

Quotes of the day

Salam;

ayat penyedap hati regarding from previous entry 
{via icanread}

Bulan Bintang

Interview Kerajaan Kena Pandai Fakta dan Sejarah dan Isu Semasa!!

Salam;

Phew..selesai sudah interview jawatan tetap Selasa (18hn January 2011) yg lepas.

Tersangat lega ianya berakhir.

Kini debaran menunggu keputusannya pula.

My experienced for this interview? whoaaaa whoaaa whoaaa..totally different dengan private punya interview!!kata nak kerja goverment segala isu semasa harus tahu...segala sejarah tahun dahulu kala harus juga tahu...goreng gorengan harus bijak pandai ttg isu isu yg di nyatakan di atas.

being me,ampun wei ampun sejarah time SPM pun hancur ini kan pula nak menghapai time tua bangka ni. jawabnya apa?? ha pepandai la kan kalau soalan sejarah tu kuar kan. nangis!!!sekali mmg kena soalan satu bijik sejarah

"Siapakah Ungku Omar!!!"

oh mannnn.. serious aku mmg baca tapi dah mengadap 2 orang panel tu aku terus terkedu langsung aku jawab ntah apa-apa. aku jawab IR wei IR. ha SALAH!!!

nama je pernah belajar kat PUO n nama je skang kerja di PUO. tapi sejarah penubuhan langsung xamik port. padan muka la Munirah weiii.. hahahhaha sekali jawab salah. tp serius la mmg aku baca tapi baca mcm ala kadar la xmenghapal sgt pun. n xbajet depa nak tanya soalan tu kan. sekali...... T________T

so siapa kah UNGKU OMAR

Allahyarham Dato Dr Ungku Omar Ungku Ahmad merupakan seorang tokoh perubatan Melayu dan ahli sains yang berkaliber yang sentiasa memikirkan soal pembangunan bangsa dan agama.

Beliau dilahirkan pada 18 Januari 1931 di Johor Bharu, Johor dan mendapat pendidikan awalnya di Sekolah Melayu Kluang, Segamat, Pontian dan Tangkak, Johor. Kecemerlangannya telah membawa beliau ke Kolej Melayu Kuala Kangsar dan seterusnya mememasuki Universiti Malaya, Singapura. Setelah menamatkan pengajian perubatan pada tahun 1957 dan latihan doktor di Johor Bharu, Allahyarham Ungku Omar telah berkhidmat sebagai Pegawai Perubatan di Pusat Penyelidikan Perubatan Kuala Lumpur.

Pada tahun 1961, Allahyarham Dato Dr Ungku Omar telah berangkat ke England untuk melanjutkan pelajaran dan memperolehi Diploma di bidang Patologi daripada Royal College of Physicians London dan Royal College of Surgeons pada tahun 1962. Pada tahun yang sama allahyarham telah dilantik menjadi Pendaftar di Jabatan Patologi, Royal Free Hospital, School of Medicine, London. Selepas dua tahun berkhidmat beliau telah dilantik sebagai Pendaftar Kanan dan diterima menjadi Ahli College of Pathologist, London.

Beliau seterusnya melanjutkan pelajaran ke peringkat Kedoktoran Falsafah (PhD) pada tahun 1965. Pada tahun yang sama juga, Allahyarham Dato Ungku Omar telah diterima sebagai ahli Institute of Biology, London. Seterusnya pada tahun 1967, beliau telah dianugerahkan Ahli Kehormat College of American Pathologist, Amerika Syarikat.

Sekembalinya beliau ke tanahair, Allahyarham Dato Dr Ungku Omar Ungku Ahmad telah dilantik sebagai Pengarah Pusat Penyelidikan Perubatan dan beliau merupakan anak Melayu yang pertama memegang jawatan tersebut. Sepanjang hayatnya beliau telah menghasilkan sebanyak 40 kertas kerja tentang bidang pengkhususannya. Prinsipnya, Kesihatan itulah kemajuan ,Tak sihat manakan maju? telah ditegaskan oleh beliau ketika memperjuangkan bahasa Melayu dalam bidang perubatan negara.

Allahyarham Dato Dr Ungku Omar telah memainkan peranan yang penting dalam penubuhan Universiti Kebangsaaan Malaysia (UKM). Menurut sesetengah pihak, beliau merupakan di antara orang yang penting dalam menyuarakan hasrat penubuhan UKM. Penubuhan UKM merupakan titik penting perkembangan pendidikan Melayu kerana ianya merupakan universiti yang meletakkan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dan seterusnya memertabatkan bahasa Melayu.

Pelbagai jawatan telah dipegang oleh beliau, antaranya ialah Pengarah Institut Penyelidikan Perubatan, Pengarah Perkhidmatan Membasmi Malaria, Pengarah Makmal Perubatan dan Kesihatan Malysia, Ahli Jawatankuasa Pakar Kementerian Kesihatan Malaysia, Ahli Lembaga Penyelarasan Kerjasama Serantau dalam Perubatan Tropika (SEAMEC ), Ahli Jawatankuasa Sains Sosial UNESCO dan lain -lain lagi.

Beliau meninggal dunia pada 15 Februari 1969 dalam usia yang begitu muda, 38 tahun tetapi jasanya kekal hingga kini dan sebagai penghargaan terhadap sumbangan beliau, namanya telah diabadikan pada sebuah pusat pengajian tinggi, Politeknik Ungku Omar
{sumber dari MyPolyCampus.net}

pastu soalan pasal PREMIER. adusshh mmg PUO ni PREMIER tapi aku punya ilmu pasal PREMIER ni ala-ala je la. jadi apa lagi kita buat satu resipi gorengang yg paling berminyak la dalam tu. perghh. mmg ini sungguh mencabar. SERIUS MENCABAR!!!! (kalau tanya pasal programming ke database ke mmg laju la aku jawab dah tu bidang aku skang ni. haihhh)

so mengikut pengalaman aku yg pernah di interview oleh private sector n goverment ni. aku rasa aku lagi rileks n cool (ada debar tapi tak teruk!!) bila dengan private sector sbb mereka interview kita mengenai bidang tugas kita. goverment!! hamik semua benda nak kena tau. berbaloi la kan dengan ganjaran yg di terima (duit pencen etc) walaupun duit ihsan yg ala-ala bonus hanya RM500 setahun. (SYUKUR)

apa-apa pun yang bercita-cita nak masuk kerja goverment ni. bersiap sedia la dengan mental dan fizikal ketika hendak di temuduga. Nak nak lagi kalau interview ni ada ramai candidate. Pergh aku mmg fail kalau ada ramai candidates ni nak nak plak aku mcm org akhir2x lagi aku punya debaran melampau2x.

Serius aku xboleh interview ada ramai candidates. terasa bengang tau bila org lain dah masuk pastu dia kuar dia kasi provoke citer dia punya pengalaman kat dlm tu. nak nak lak citer cam nak dabik dada yg aku rasa mcm nak bagi penampar halilintar je. Ko dah kena interview duk diam2x la xpun kasi blah kuar balik la wei. Toksah nak provoke org yg belum di interview lagi. Rimas ok. Aku dah la cepat nervous kalau jadi org lambat2x ni. Aku mmg xberapa suka jadi org last last. Kalau dulu masa masuk pertandingan pidato bagai pun aku lagi suka jadi peserta pertama dari terakhir!!!!
masa interview biasiswa pun jadi org terakhir tapi aku balik hostel g tido. dan tak berdebar sbb masuk ramai2x. so time aku dtg balik nak interview budak dah tak ramai dan terus kena panggil masuk interview. 
Dan di sebabkan aku jadi org terakhir aku punya bengang sampai ke kapla pastu pening menggila masuk dlm bilik temuduga muka mmg nampak cuak walaupun aku dah bagi senyuman paling manis terbaik sampai nampak gigi besi tapi tetap kena tegur 

"AWAK NAMPAK RUNGSING?"

"YE,SAYA MMG RUNGSING" hamik aku jujur.

ok dah tu je pengalaman aku. Harap keputusan baik baik saja.

Kesimpulan entri ini harus pandai FAKTA,SEJARAH dan ISU SEMASA!! O_o

sekian terima kasih
Bulan Bintang

16 January 2011

Holiday with Kim Kardashians

15 January 2011

Lets Bowl

13 January 2011

Sudah Pindah Rumah Baru :D

Salam;

Alhamdulillah.
Selamat pindah rumah baru. berdekatan dengan area politeknik juga.
Rumah baru berkondisi sgt bagus.
Saya amat berpuas hati berbanding rumah lama yang macam @#$%^&*(  0_________________o

gambar di atas menunjukkan keadaan bilik yang bersepah pada mula berpindah. :p

now masih tido atas comforter yang di buat toto. oh sedih bukan.
end of this month la baru bercadang beli tilam.
katil? no need la. kita jadi cam org jepun sahaja. bukannya xbiasa :p

apa-apa pun saya happy rumah baru saya.. :D

happy
Bulan Bintang

10 January 2011

Facebook Nak Tutup!!!!!

Salam;


I am the most happier person if it really happens!!!Sbb takdela asik nak membuang masa duk langut dalam tu saja!! hahaha..Lagipun in my opinion facebook skang dah xsebest masa aku join mula2x dulu!!

Which is dulu adalah aman damai xmcm skang yg aku rasa mcm dah serabut!! Ye serabut!! Sangat sangat serabut. See aku ulang banyak kali perkataan serabut!! Aku lak kalau sehari tak jengok facebook tu pun serabut. hahahhah pfffttt.. 

So bagi mengelakkan keserabutan aku tutup la wei facebook tu Mark Zuckerberg. Nak tunggu aku deactivate atau buang facebook aku sendiri mmg idak le. Ari tu kan pernah deactivate dlm sebulan pastu xjalan gak. Active kan balik. hahahhaha lagha lagha lagha. 


Ok kesimpulannya saya bersetuju dengan tindakan Mark Zuckerberg untuk tutup facebook.
Jika benar terima kasih ye Mark Zuckerberg.

hahahah matik la ramai xpuas hati ngan aku kang sbb aku setuju facebook nak tutup. :p ala friendster ngan myspace kan ada. mari la kita semua aktif di sana kembali :p Ha mari aktif blog juga meh meh. Tapi kan cam sayu pun iya gak kalau betul kena katup. Serabut serabut pun benda tu gak yg aku ngadap hari hari. celik mata je ngadap pffftttt
*sumber dari Weekly World News

**updated : ciss fake rupanya berita ni. ala kalau betul apa salahnyaa.. muahahah sumber dari blogtechnical.com

happy mode+sad mode=murung mode;
Bulan Bintang

Polyvore & Tumblr

Salam;

Have u ever heard polyvore?
Tumblr? of coz la pernah dgr kan.

So nak bagi tahu di sini yang I am addicted to polyvore right now!!
Satu hari mcm Wajib design 1 set polyvore and lepas tu share dlm my tumblr

Saya xsebagus org lain yang pandai mix n match baju2x dlm polyvore tu.
But I'm trying. Buruk2x pun at least ada la sorang yg dah like dlm polyvore tu. hahaha *kesian*

If kamu kamu kamu minat fashion2x ni jom la join polyvore boleh berangan konon2x kita pakai baju tu semua.hahaha kuat berangan wei pfffttt.. nak beli baju designer mahal sgt la kan. so kita berangan je la dlm polyvore tu create kita punya set.

Serius seronok. mari mari join polyvore jom.
Wanna see my set collections please visit my tumblr. There's a few set yg dah di publishkan.
Set yang merepek pun ada gak :p ater nak pakai in reality comfirm xdpt jadi berangan sajo :p pfftt

this is the example of my set yg caca marba. buat secara laju laju lepas tu publish. haha konon semangat AJL malam tadi la konon. Konon pegi tgk kat BJ pastu pakai dress la konon pastu carry DSLR. hahah pfftt.. harus tak tinggal itu DSLR!! konon nak amik gambar artist kan. hahhaha wei wei dah dah kuat berimaginasi sungguh!! pfffttt ^___________________^ (nak hilangkan stress pun sesuai gak ni :p)

AJL 25

AJL 25 by muniiera featuring a mohair shawl

i'm soooo nervous for my permanent interview next week!! hopefully everything going smooth. interviewer pun harap2x nice nice jangan garang2x takut T_____T 

love berangan :p ;
Bulan Bintang

08 January 2011

2011

07 January 2011

Quotes of the day

Salam;

{via IcanRead}


  Bulan Bintang

06 January 2011

Temui Artis Kpop Pujaan Ramai

Salam;

Adakah anda peminat artis KPOP.

Jika ya? adakah anda meminati GNA,4MINUTE, and BEAST?

Jika ya sekali lagi come get your passes at Digi Retail Center today!!!

For more information please visit here 


kpop lovers?
  Bulan Bintang

04 January 2011

Reminder for you guys

Salam;

I just received an email from my bff. And I would like to share with you guys. Its a reminder for us to those who love cooking while talk to the phone.


JUST TO SHARE WITH YOU …..

MY FRIEND WAS USING HER HANDPHONE WHILE COOKING AT HOME, SUDDENLY THE GAS CYLINDER EXPLODE, ADMITTED TO KLANG HOSPITAL, ICU 3 DAYS AGO. 40% OF HER UPPER TORSO GOT BURNT. SHE PASSED AWAY THIS AFTERNOON.



DON’T USE HANDPHONE INFRONT OF THE GAS STOVE

So guys please do not used your handphone while cooking. If you have to take the important calls answer it at your hall :D
love;
Bulan Bintang

01 January 2011

How to bake Ice Cream Cake

Salam;

Let me share with u how to bake Ice cream Cake. Ummi taught me how to bake and now its time for me to share with you guys :D


  • The ingredients are so simple just like the picture below. hahaha no need explanation I think, because you already know what it is right? (this time ummi used swiss role cake. you also can used sponge cake it's up to you guys)



  • Cut your swiss roll cake slice by slice. Oh, make sure to cover up the brass with the cling wrap

  • and yes you have to put  the slices of cake into the brass



  • tadaa end up like the picture below :D


  • here you go scoop the ice cream and put it into the brass


  • make sure to flat the ice cream nicely in the brass


  • sprinkle the oreo biscuit on top of the ice cream



  • then wrap your brass


  • then wait until about 4 hours (in our case we baked it night so we take it out from the freezer on the next morning)


  • and then, in the morning (or after 4 hours) cover up the side of the cake with the topping


  • DONE. your ice cream cake is almost ready!! but you have to wait until you can eat it because the topping is still melting. Store it again into the freezer and wait until the cake is ready to be eaten :D


  • yummmmyy it's time to eat!!!


  • and after you cut it into slice, you can see the texture of the ice cream. look so yummmeeeyyy




ok guys good luck :D

love;
  Bulan Bintang

Hopes for 2011

Salam;


Happy New Year to you guyss.. 

love;
  Bulan Bintang