28 July 2010

Kenapa Alfonso tak menawan Kedah dan P.Pinang

Salam;

mari kita belajar sejarah hari ini. Saya pun baru tau.. hehe Thank to bff  Syira Zainal for the email :p



Alfonso de albuqurque meyampaikan hasratnya kepada raja portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke asia tenggara (melaka pusat perdagangan asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat.


> raja portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera
(158 biji kapal, 15300 (anggaran) bala tentera

Portugis menghantar perisik ke melaka untuk megetahui keadaan kekuatan pertahanan disana.

Oct 1510
> alfonso berjaya menawan melaka setelah berhempas pulas melawan 5
pahlawan melayu terhandal ( hang tuah, hang lekir, hang lekiu,hang jebat dan hang kasturi) ini adalah mimpi ngeri bagi pihak alfonso, untuk menawan melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15k askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 hari itu dengan 5 Hang bers audara..akhirnya dapat juga menawan melaka setelah hampir kecewa dan putus asa...

1512
> setahun 12 bulan kemudian alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke
kedah dan p.pinang, yang kitika itu adalah pusat pegeluaran tebu untuk gula rantau ini.

feb 1512
> alfonso menghantar perisik ke kedah dan pulau pinang untuk
mengetahui kekuatan bala tentera di sana ( Kedah dan p.pinag ) mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar kedah dan pulau pinang untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan.. .

Semiggu selepas FEB 1512
> Perisik balik ke melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada > Alfonso

Dibawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan al fonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah;

Perisik 1.2.3> selamat pagi tuan (sambil bertabik)
al fonso > selamat pagi

Perisik 1 > Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawan kedah dan pulau pinang
al fonso > Kenapa kuat sangat kah mereka itu..? (dengan nada marah dan bongkak)

Perisik 2 > Untuk menawan melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal hang tuah, hang jebat, hang kasturi, hang likir dan hang lekiu pun kita kehilagan hampir 15k bala tentera, inikan pula kita nak menawan kedah dan perlis yang mempunyai beribu ribu hang..

Perisik 3 > Betoi tu tuan...antaranya hang sihat, hang buat apa, hang apa khabar, hang lagu mana, hang pi mana, hang nak pi mana, hang singgah dulu ,bapak hang, mak hang, adik hang, tok hang macam macam lagi hang ada kat sana.....

Mendengar hasil risikan itu alfonso pun tak jadi nak pi serang kedah dan pulau pinang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan melayu melaka amat ngeri......ini kan pula nak berhadapan sekian dimaklumkan. ....beribu ribu hang kat kedah dan pulau pinang.




hahha ..tergelak2x when i read this email!! hikssss..betui gak bila di pk pk balik. hahahah :p



love;

Munirah Abd

26 July 2010

Itazura Coin Bank

Salam

yeahh saya dah besar!! Big girl now!! Feeling for this age? Hurmm.. normal but I dont feel I'm old but feel much much muchhhhhhh younger!!! hahahaha :p Oh btw thank you for the wishes kawan2x. Thru mail,facebook,twitter,sms. I appreciate it a lot!!! Love you guys sooo much. This year birthday i celebrated with family members only. N on the midnite of my birthday (12.00am) my mom sms me wishes happy birthday eventhough her room is just next to my room. hahaha sweet mom. She thought I've slept already :p

lovely digital card from Hanif .. love you :D

By the way, I would like to share about this cool gadget. ITAZURA COIN BANK!!



Cute heh!! Haih if I have this everyday I will save my money :D . Dont know whether it is available in Malaysia or not but it's surely in Japanese market. :(

love;
Munirah Abd

22 July 2010

Wooden Mini House - DIY-

Salam;



serabut serabut semua benda nak buat dulu excited terlampau ketika ini!





dah jadiiii hoyeaahh abaikan comot comot. :p




taraaaaaaa hasilnya. puas hati.! ok mahu beli lagi pattern lain pula :D

kerja di waktu lapang(hanya weekend je mampu nak sentuh. weekdays haram nak sentuh. jeling jeling tahan nafsu fari sentuh. huhuhu). tiada tempahan d ambil buat masa kini. nak? korang beli sila buat sendiri. hehehe. oh ya task paling susah ketika mendevelop wooden mini house ini adalah ketika menjahit!! oh shitto.adalah sgt FAIL!! T_T xpe la xcantik pun tp puas hati sbb buat sendiri. wiring lampu adalah di bantu housemate yg kebentulan adalah org letrik ^_^ berapa kos membelinya?? ntah.. haha email la kalau nak tau. :p


love;

Munirah Abd

21 July 2010

The Leo

Salam

yeay my birthday is just around the corner. thats mean i'm getting more younger!! yeahhh hahahha.. positive positive! Age doesn't matter. Yang penting hidup harus happy dan jujur! Oo yeah :D

Yes I'm Leo person!! Ngauuuummmmmm..

Lets see what my horoscope had to say about 'the lion'
  • Great talker?

hurm yes I think so. But but but only with certain people that I am comfortable with. If not silent is the best way for me. Okay!


  • Attractive and passionate

haha this one i am not very sure.  maybe :p


  • Knows how to have fun!

of course!!! My life is surrounding with happiness. And I am very grateful having the wonderful life. :D


  • Is really good at most everything

naaaa this one is 50-50. I am not perfect.


  • Great kisser?????

wooohoooo never try it before!! ok pumpkin. lets get married and try it if i am a good kisser or not!! hahahha yunky


  • Unpredictable.

Yes I am!!!! I will do what ever I want!!!!


  • Outgoing

hurmmm. again with certain people only. :D


  • Down to earth

this one also agree. If I dunno something that I am not sure, definitely will ask with someone who has better knowledge than me! I am not "KATAK BAWAH TEMPURUNG"


  • Addictive.Attractive.Loud

hahahhahaha.. people who are very close to me. Will know this one. winkkkkk ^_-


  • Loves being in long relationship

I love you honey pumpkin


  • Loves being apppreciate

Please tell me who doesnt need appreciation!! You are just lying to yourself!! ohh pleaseeeee blerkk


  • Talkative

again and again only with people I'm comfortable with. With new people that I just met, I will take time unless you know how to tackle me. But please be honest if you want to be friends with me!!


  • Not one to mess with

I will never mess with people around me, unless you're messing with me. If that happen, here you go, I will also keep messing :p


  • Rare to find! Good when found!!

yes I am rare!!


  • Forgiving but never forgets

Ouch! be careful people!! :p


  • Dislikes nonsensical and unnecessary things

ya ya ya :D


  • Judges people through observations

hahahha this one absolutely YES!!!


  • Hardworking

am i?? hurmmmm :D

so are you LEOnians . Gimme 5 la babe!! So watch out you. Dont play play with LEOnians :p

love;

Munirah Abd


20 July 2010

My life would suck without you


This is the glee version live


And this one korean punya version. Taeyon ngan Yong Hwa lead.
Ah cintakan glee sangat2x. sapa layan glee akan tau akan perasaan ini!! hehehe.. Oh suka juga korean version cuma part dah nak last si Taeyon suara ada crack skit.hiks.Btw suka lagu ini masa dlm citer glee diorang nyanyi lagu ini utk teacher diorang. n while I watched that part rasa tersentuh. Rasa mcm hurm ntah lah rasa mcm. I want my student sing this song to me too. hahahha gedikx. :p ok layan semua dan enjoy!!

LYRICS:
Guess this means you're sorry
You're standing at my door
Guess this means you take back
What you said before
Like how much you wanted anyone but me
Said you'd never come back
But here you are again

'Cause we belong together now, yeah
Forever united here somehow, yeah
You got a piece of me and honestly
My life would suck without you

Maybe I was stupid for telling you goodbye
Maybe I was wrong for trying to pick a fight
I know that I've got issues
But you're pretty messed up too
Either way I found out I'm nothing without you

'Cause we belong together now, yeah
Forever united here somehow, yeah
You got a piece of me and honestly
My life would suck without you

Being with you is so dysfunctional
I really shouldn't miss you
But I can't let you go
Oh yeah

Lalalalala...

'Cause we belong together now, yeah yeah
Forever united here somehow, yeah
You got a piece of me and honestly
My life would suck without you

'Cause we belong together now, yeah
Forever united here somehow, yeah
You got a piece of me and honestly
My life would suck without you

love;
Munirah Abd

19 July 2010

Keinginan vs Keperluan (Part 1)

Salam

Keinginan setiap insan selalunya banyak. Keperluan pula tidak adala banyak mana. Kebiasaannya keinginan yang melampau selalu menyelubungi hidup setiap insan. Terutama insan yang bernama Munirah Abd ni haaa. ada jeeeee yang dia rasa dia nak. Semua dia nak .. itu nak ini nak. apa benda je kat dalam dunia ni dia nak.

Dan baru baru ini.eh berbulan bulan lamanya dah ni. beliau berkeinginan kan ini!! Si LOMO AQUAPIX WATERPROOF. dah lama berkeinginan ini. Tapi selalu sahaja hold untuk membelinya. Hurmm.Comel bukan. Tak mengapala xdpt sekarang. Hint pada si kekasih belikan buat hantaran ye. Memandangkan harga tidak cecah riban mcm slr. Sila letak 2-3 biji si lomo ini atas dulang hantaran ye. (ha adalah tu kang tiru nak letak lomo atas dulang hantaran kang.. kasi aku letak dulu baru ko leh letak :p ke ada yang dah letak dulu? tu ak tak tau!!) hahhha matikkkkk...demand ko Munirah

ohh love love sungguh cantik.. cantik cantik cantik kamu si cantikkkkkkkk!!!

So ini adalah contoh keinginan si Munirah Abd. Bukan keperluan sgt pun. Tapi ianya akan menjadi keperluan bila kita pergi snorkeling! Oh rindu snorkeling gila karunggeeeee!! Nak snorkeling lagiiiiiiiii Help!!!

love;

Munirah Abd
haha hamik ko siap berpart-part. tunggu ar part 2 si Munirah ni nak apa lak kannn.. haihh melampau ini budak!! Hahah ada duit semua boleh dapat :p

14 July 2010

Heart


listen to your heart for what ever decisions. no turning back. move forward. &

BELIEVE IN YOURSELF



love;

Munirah Abd

Nasi Lemak Ayam Kampung

Salam;
mari mari jalan jalan cari makan di Ipoh. so one nite(haha citer basi ko.. hahaha) kami se housemate telah keluar untuk pergi mencari makanan. dan juga telah mengajak beberapa org kawan untuk join bersama. ater cam xmeriah sgt g seskit. g reramai baru syiokkkk.. kami telah memilih untuk makan di restoran Nasi Lemak Ayam Kampung. pergghhhhhh mabeles


kedai ni terletak kat bandar ipoh. dekat n berdepan dengan ambank ipoh.tau tau?? tau kannn.. hiks


saya dan nadia. woooooo bulatnya anak siapakah ini. ish ish ish Munirahhhhhhhhhhhh diet sekarang!!!! ala sebenarnya tudung ni yg menampakkan kedomokkan muka ku.salah kan tudung ini.muahahahha


ini si zila.tukang punya hp yang di jadikan mangsa untuk mengambil gambar kami semua. haha ater phone baru harus kita 'rogol' itu kamera. hahah :P


farah dan sarah.oh mereka bukan housemate ku. housemate ku nadia dan zila :D


ini pula asilah dan bai. ok mereka sudah di taken. nak plak asilah tu sudah berkahwin. tp wut to do harus berkorban duk jauh jauhh ngan hubby dia. hubby dia jauh wooooooooo xsilap keje kat rusia kut?? hurmm xpasti tapi somewhere over the sea T_T


yeahh saat saat yg di tunggu. makannnnnnnnnnnnnnnn.. kedai nasi lemak order lah nasi lemak. nasi lemak ayam terbaikkk la.. haha sebenarnya lapa gila sumbat apa pun terbaikk.. tersedappp :D


oh gelas minuman adalah terbaik.. haha gelas je rasa?? rasa pun ok la. as long as boleh rasa. kira ok la kann..yg penting tu ada hiasan tu. cantik cantik.. nadia punya huduh sbb payung cinonet. hehhehehe. :D

well kat restoran ni kan dia mmg served ayam kampung. kalau tgk kat depan ada goreng goreng ayam kan. ayam goreng kampung menggunung koooooooooo i tell youuuu.. pastu kan..masuk masuk kedai kan ada akuarium tau.. pastu kann dlm akuarium kan ada apa tau. ada belutttttt bykkkkkkkkkkkkkkkkkk!! haihh xsanggup nak amik gambar sbb dah geli geli tengkuk. si zila lagi la siap kena takup handbag kat muka masa jalan nak masuk ngan keluar. hahahhaha.. tp geli la weiii.. ngegegegege

so sesapa dtg ipoh meh aku bawak makan kat restoran ni. meh meh dtg tgk belut bykkkkkkkk :p

love;
Munirah Abd

13 July 2010

Kebesaran Mu Ya ALLAH

Salam;


sila perhatikan titik tengah pada kalimah ALLAH selama 10 saat. dan kemudian sila pandang tepat ke ruang dinding yang kosong. Apakah yang akan anda perhatikan. Subhanallah. kebesaranmu YA ALLAH.

love;
Munirah Abd

09 July 2010

Twilight : Eclipse

Salam;

Sudah nonton eclipse? saya sudahhhhhhhh yeahhhhh.. :D mari saya jadi spoiler yeahhh.. hahahha jahat n kejam. but who cares?? :p Actually nonton last nite with Zila (housemate) nasib baik dia sudi temanin. if not ha pepandai la ko tgk sesorang Munirah oiiii.. well dont mind actually tapi if ada teman lagi seronok bukan. :D

ok mari dengar spoiler saya. huhuh. bella adalah ngeng macam xleh nak berfikir. ada ke patut dia suh si jacob _____ dia?? haihh kesian edward. tapi nasib baik happy ending. hiks. oh jacob di dalam citer ini bertambah macho dan tough. manakala edward ........ ohhhhh edward edward kepucatannya bagi saya macam kekurangan kehenseman tetapi tidak mengapa masih lagi hensem sampai boleh buat kecairan pada diri ku ini. oh edward cullen. please turn me to vampire.. ahahahah.. eh xmo nak si stefan la turn aku jadi vampire. then aku turn Hanif jadi vampire gak. kemudian kami akan live happily ever after.. wahhhhhhhh berangan.. hahah :p

anyway guys.. sapa peminat twilight tu gi la nonton cepat. ok terus terang jln citer slow skit nak ke peringkat lawan2x tu. tp xpe la. kalau dah minat ada aku kesah lambat ke cepat. so kalau betul betul minat g g serang wayang berdekatan anda ye.

apa tunggu lagi tu g gerak sekarang!!! chiaaooowooo


sila perhatikan edward dan jacob yg macho itu. leleh kan tgk. whoooooaaaaa :p
lagi leleh tgk si jacob xpakai baju perghhhh badan kamu ganteng sungguh !!!
kelakar bila edward ckp kat bella "isnt he has a tshirt"
haha sbb si jacob dok asik xpakai baju je..lol.

love;
Munirah Cullen

07 July 2010

Notes Bonanza

Salam;

yeahh finally i've created a
so called portal
for my student. haha xde lah portal sgt buat guna blogspot je pun. hehhe.

blog or portal ni untuk my student grab all my notes. students out there also can grab cuma kalau nak pwd for each file tu u have to email me 1st :p

so sila sila ke Notes Bonanza

sekian terima kasih

love;
Munirah Abd

Deactivate Facebook

Salam;


yes,saya deactivated my facebook account. not delete ye. hanya deactivated sahaja! y deactivated?? pheww.. i need my privacy life back!! kalau yg rajin jengah my facebook page kawan dah menjangkau seribu lebih. yang betul betul saya kenal ada la dlm 300 org kut yang lain?? xkenal langsung! kalau dah xkenal y approved? hoi being me Munirah Abdullah cepat rasa kesian. saya ni cepat kesian orang orang yang penat penat nak add kita tapi kita ignore. even I put them into strangers category sekalipun xmemadai la wei. ok tu bab kawan

n i think facebook ni dah me'lagha' kan aku!! pagi petang siang malam even before nak tido mesti nak bukak facebook. ada tu xtutup2x window facebook. time keje pun aku ngulor ke facebook. bukan time keje yg baru ni. yg hok keje lama dulu pun sama je.. buat keje sambil main facebook. yes aku boleh seimbangkan masa kerja dan main. even main kerja aku tetap siap ye. :p tapi ntah kali ni cam konon keinsafan la i'm trying to deactivate my account sebulan ni tgk camna boleh x tahan. if boleh tahan akan tahan sampai la time aku nak kahwin nnti kan aku jemput korang2x thru facebook. hahah kejam. eh tapi Hanif still lagi boleh invite korang thru facebook :D

my other point,dalam facebook banyak sgt dah pemerhati!! like i said before i need my privacy life macam dulu2x. skang ni macam semua orang nak tau hal aku. ye la aku buat status merepek korang suka kan baca kann.. :p cumanya kalau aku nak buat status carut mencarut dah xleh dah. sbb kena la jaga adab tatasusila kan. org dah ramai kenal aku. nak nak lak org tau aku keje apa which is not good la kan. dah xleh nak buat status makian melampau macam dulu dulu dah. bukan apa wei kalau aku dapat buat status berunsur itu aku akan rasa lega tau. ater nak g bukit utk jerit jerit susah. melalui facebook je la aku leh wat shout maki maki. tapi tu la bukan semua org kan suka baca cacian semua kan. so dgn rendah diri baik aku deactivate dulu facebook account aku tu. so skang tpt cacian makian aku adalah dlm twitter.n hanya org terapat je yang akan aku add. org xkenal mmg sory gua xlayan lu. jadi sila jangan gedik nak add twitter. kat twitter aku jadi kejam skit.

so insyaALLAH akan aktif blogging jika di izinkan Allah. dan jika nak buat entry yg penuh emosi pun leh wat private entry. org yang betul betul kenal je leh dapat password xpun mmg aku xkan bagi password. :p

so pada sesiapa please jangan kecik ati ke apa ke jika aku deactivate facebook. i need my privacy. my facebook dah xde privacy dah. bukan apa kang aku block status tak bagi org lain baca kata aku apa lak kan.bila dah kasi baca kutuk2x. aku block dari masuk wall atau tgk gambar gambar bertanya pula.haihhh ater nak privacy aku buat lah tu semua hanya org tertentu je boleh tgk kan.WTH!! kira kanan depan belakang atas bawah orang dok tgk. tetiba terasa rimas. so dari pening kapla nak menjawab kenapa block kamu kamu dan kamu baik deactivate terus. senang abis cerita.maaf ye



mesti korang ada ckp alaaaa yg si polan polan lagi femes dari ko xde pun deactivate facebook asal ko gedik nak deactivate lak?? hey hey hoi hoi lain org lain la. org lain yg femes mmg suka kefemesan. aku si naif ni kurang suka kefemesan.kalau aku suka kefemesan dah lama aku jadi artis terkenal.ada paham!! aku xminta pun korang korang follow aku. xpernah sekali jaja dengan ayat begini "saya dah follow awak,sila lah follow saya" no way ok!!! aku xkan buat macam tu. sbb aku xsuka kefemesan. ko dtg tpt aku ikut cara aku. xsuka cara aku sila la...... (sambung la ayat tu sendiri)


Love;
Munirah Abd