20 April 2010

Ipoh-Banting-Ipoh

Salam;

hujung minggu saya adalah sangat best.Ini adalah kerana saya pulang menemui keluarga tercinta.walaupun Angah xde tapi xpe tetap seronok. huh Angah adalah hampeh sebelum ni bukan main beria suruh adik beradik balik tapi bila kami semua dah balik dia pula g kursus Sebulan. gilaaaa sebulan.kek hotel bangi. habis arr Angah pasti besar selepas sebulan.dah la angah ckp makanan2x di sana sedap2x belaka. hamboiiiiii.diet ngah dietttttt :p

Hey hari tu masa pulang Banting aku kan cam takut2x.tapi bila dah masuk highway.Aku la org paling berani. ater excited balik.haha xberhenti kat mana2x RnR kecuali dah sampai kat Klang berhenti solat Maghrib je. Hebat? xde lah hebat pun sbb excited sgt nak balik tu yang sanggup tak berhenti.eh tak ngantok juga tau. Cuma dah sampai klang je rasa ngantuk sengal mata.

Tapi semalam bila pulang ke Ipoh bersama sepupu yang juga pelajar PUO ,aku berhenti 2 kali. 1st sbb nak lunch and solat Zuhur. 2nd lak sbb aku tetiba rasa ngantok. Ngegege.. So berenti cuci muka n mata serta beli jambu.ater berhenti dekat Tapah kan byk jual jambu jambu sedap :D

Kini sudah pulang Perak hati ada rasa kurang senang sbb ntah. homesick lagi la.. hahah haktuihh homesick konon kan padahal dah nak masuk 2 bulan duk Ipoh. ngegge.

Eh aktiviti semasa di Banting ada a few.Later cerita heh itu pun kalau kerajinan. :p


ini merupakan salah satu aktiviti yang di lakukan semasa di banting. Full story sabor ye kawan2x



Masih keletihan ;

Munirah Abd

16 April 2010

Ini anugerah terindah. Terima Kasih

Salam;

Kan udah ku kabokan ku dapat anugerah dari Penahatiku83 kan. Siapakah beliau? Beliau adalah kawan baru merangkap opismate yang best yang mempunyai minat yg hampir sama. ok suka beliau. Hehehe

Anugerah yang saya dapat tu mmg xboleh lawan la dgn anugerah ABP baru baru ni. mmg xde dapat kereta la pun kan. Just anugerah maya semata mata bukan ADAMAYA di TV3 tu. bukan no no. :D Anugerah yang saya dapat adalah seperti berikut :-


Double award ko. haaaaaa hamik. jangan main main. ko ada? hehe ada gak aku tau korang dapat lagi awal dari aku. ngege :D Tapi yang kurang kefahaman skang ni cantik kah? Top kah? Hit blog  aku setakat suam suam kuku je. ok musykil di situ. Xpe orang dah memberi kita menerima dgn hati yang terbuka :D "Eh kakak Fizah award je ker?Duit sagu hati takde?" hehhe :p

Actually kan ada rules. Tapi being me I love break the rules. :P (xpe kan kakak??) tapi ada satu rules tu kena buh 7 things about you. So I think if you wanna know more about me! yes me!! so pegi lah ke tab atas tu kan ada ABOUT ME. ha klik situ yaaa. Kat situ perkara perkara rapat yang berkaitan tentang hidup ku ada tercatit kat situ. So kesitu sajolah yee.


Ok done. settle hutang.


Btw hari ni balik banting yeahhhhhhhhhhhhh!! Akan memandu alone. ok bakal bukak radio kereta tahap kuat yang tidak akan merosakkan gegendang telinga yang pasti sbb kat sini pun yakni di ipoh dah puas dgr org memekak.Tsk Tsk Tsk T_T Ku berharap perjalanan petang nanti akan berjalan dgn smooth sahaja. ameen~ haihh tak sabar niii.  Nanti akan update kat twitter aku dah sampai mana dan mana ye. :D Kata pemain twitter tegar.blog tak berapa nak tegar. hahah.


Love;

Munirah Abd

15 April 2010

Jenis lecturer yang di segani?

Salam

hari tu aku ada tanya pasal Lecturer Jenis apa yang para student minati. Especially yang tgh dok pulun blaja lagi ni kan. So ini antara apa yang dah di respond la. So agaknya korang pula apa yang korang mahu dari lecturer korang sebenarnya? Supaya korang boleh jadikan lecturer itu sebagai role model.. ecece xde lah bukan role model pun yang boleh korang respect dan kagum. Adakah korang mahu lecturer yang lebih GARANG,TEGAS,SEMPO,COOL and ETC. Sila nyatakan.



Di minta memberi pendapat yang jujur lagi ikhlas naaaaa

Sekian Terima Kasih

Munirah Abd

14 April 2010

Mari Block Strangers di Facebook

Salam

ye mmg agak kejam kan nak block block org ni. tapi macam kesian gak kalau xaccept dia jadi kawan. jadi untuk tidak menampakkan kekejaman kita block dia secara senyap. muahaha.. ok mari sini aku ajar korang camna nak jadi kejam secara diam diam.


  • Mula2x login facebook dulu.kalau xlogin camna korang nak masuk. haih gooo
  • Apa2x hal dulu sblm nak block mari kita Create A List dulu. sbb sng nak melakukan acara Block org secara pukal. hahaha.. kejam x kejam?? Cara2x nak Create A list korang tau kan. Bila time create tu bagi nama list cth macam aku. aku bagi nama Limited Profile .Pastu ko kena pilih kawan yang agak2x korang xkenal korang sumbat dlm list tu. hahhaa kejam. :D
  • Lepas dah Create A List .Pastu korang ada nampakkan yg kat hujung kanan korang tu ada HOME PROFILE ACCOUNT mcm gambarajah di bawah ni, dan terus ke Privacy Setting yeee



  • Kemudian kamu kamu akan jumpa page ini pula. dan click pada Profile Information :D
  • Dan seterusnya page ini pula. dan part ni aku suka. haha korang akan jumpa ada byk part tau ada About Me. Likes And Interest and Etc. Tapi yang nak private kan Status tu pilih pada Posts By Me.Tapi ni aku bagi contoh yang hok About Me. Hah Klik yang tepi tu yang aku bulatkan tu. Klik Klik sekarang. hehe



  • seterusnya bila dah klik yg tadi kan kita dapat jumpa ini pula.pilih Custom tauu.. pastu edit



  • Lepas itu pula jumpa page ini.Nampak ada 2 section kan Make This Visible to ngan Hide this from. Tapi skang ni kita buat Hide this from. hahah korang pilih la list yang korang dah buat tadi. Hahaha.. Bijak kan. suka suka suka. hahah. Ulang balik langkah yang sama jika nak buat kat lain lain. Terutama Post By Me. bukan leh caya skang ni.skang kan ramai "penyekodeng" Pastu agak2x korang ada enemy kan. dan mmg sah2x ko kenal dgn enemy ko tu dan pernah berjumpa 4 mata kan. agak2x nak limit kan dia dari dia skodeng ko punya facebook pun boleh. kut kut nak hide dia dari baca status ke.tgk gambar ke apa ker. boleh boleh boleh saja.  :D




  • ok contoh camna nak block bila dah setting bagai tu kan. seperti di bawah ni. Ni contoh je tau. memula tu ko check la dulu mutual friends si polan tu ko kenal x. kalau kenal maybe kawan lama korang. macam aku si Baieni ni aku kenal ni.Kawan sek rendah aku ni. huhu so aku accept xyah buat yang  tu. Tapi yg ni contoh je la so konon la aku xkenal si Baieni ni dan kawan mutual pun konon aku xkenal dan dah siap2x masuk dalam Limited Profile aku. So apa agi mari buh dalam Limited Profile. Taraaaaaa.. senang je kan nak jadi kejam.. ngegege.. tapi tu la. nak jadi kejam ni harus profesional skit. hehe.




hurm cara-cara di atas adalah bertujuan sekuriti utk facebook kamu.Manalah tau kamu kamu ni low profile cam aku ni kan. xnak org kenal sgt kan boleh je buat cam ni. nak pulak korang berhati kecil macam aku ni kan cam kesiannnnnn je kat org tu nak add kita tapi xnak bagi tau sapa dia. last last xpe la kita add je tapiiiiiii. dlm diam kita add dan kita buh dia dalam Limited Profile kita. ngege.

Ok perhatian pada kamu kamu di luar sana. Please la wei nak add org tu kalau kenal org tu cer bagi tau sapa kamu. Kut la kan cam aku ni cepat nya lupa. Pernah jumpa 4 mata tapi lupa nama. Sila kabokan kamu sapa dan sapa dan kita jumpa di mana dan mana. senang je kan. xde la aku nak letak dalam Limited Profile.

So tolong eh bagi tau sapa kamu kamu tu sebelum add sesiapa pun.bukan termasuk aku je org lain pun macam tu gak.sila ringan2x kan diri anda untuk beritahu anda siapa. Tapi kalau korang yakin dia kenal korang xperlu la kut nak bagi pengenalan diri. Nak pulak mutual friends antara ko dan kawan nak di add adalah 54 mutual friends.haih xkan nak di perkenalkan lagi kut. Ni especially kawan2x sekolah la kan.

hehe ok have funn memblock org yang x dikenali :D. Ingat facebook skang ni macam macam boleh terjadi. Di sebabkan facebook jugala boleh jadi macam2x benda negatif. Kutuk mengutuk huh benda biasa.(haha aku selalu je buat.tapi aku bijak sebelum aku kutuk aku block dulu org tu eventhough dia ada dalam friend list aku.tapi aku xdelah nak kutuk kaw kaw macam sesetengah org tu. keh keh keh) Apa-apa pun gunakan facebook ini sebaik mungkin. Guna buat main game je laa..hahaha :P


Munirah Abd

12 April 2010

Aku jadi graduan lagi??!!

Salam
minggu lepas seminggu PUO buat hari konvokesyen. gila la 5 hari tu. tapi xde meriah mana pung.. hahaha jika di comparekan ngan konvo masa aku kat UTeM dulu lagi meriah UTeM. hurmm aku mmg bekas student PUO ni. tapi masa hari konvokesyen aku xp pun.

I mean xp naik pentas. hanya datang bg sokongan pada rakan2x yang naik. aku tunggu duk luar tgk tv je.. hahah kesian je kan. asal xnaik?? sbb aku frust laaaaaaaaa.. xdpt jadi best student PUO. yeee aku target tinggi gila masa study kat PUO dulu. x agak2x nak jadi best student terus. hahaha. xdpt terus frust menonggeng. tapi xpe aku xputus asa di situ aku teruskan usaha nak masuk U.

sbb masa tu aku pk. "ala setakat konvo poli apa la sgt?? sijil je pung. xpe xpegi!!" hahha gila kerek kan cara pemikiran aku dulu. kira macam yakin gila la dapat masuk U sekaligus dapat habiskan degree.

oh yeahhh I did It ok I did It. yang pasti masa kat U aku xtarget la sampai nak jadi best student. sbb U kan macam susah skit kan. so aku target just end of CGPA aku mesti 3 pointer and above. And alhamdulillah I DID IT weii...see see tanpa usaha dan angan2x xkan menjadi kenyataan. kesimpulannya berangan la ye.. sambil berangan harus USAHA!! igt ye adik adik USAHA..!!!campur lak ngan DOA dan TAWAKAL serta restu IBU BAPA :D

oh PUO Konvokesyen kali ke 39 ni kan. Hurm aku telah di tugaskan jugakla. Tugas aku adalah penghulur sijil. ala bukan hulur sgt pun. setakat urus sijil kat atas pentas tu. tlg pegangkan hadiah org. kerja yg agak penat tapi I like.. haha ye lah xdpt pakai jubah masa konvo PUO kali ni haaaaaaa hamik ko pakai jubah atas pentas terus. Ngadap VVIP. hulur kan buku cenderahati.. ngeggee. xpe la yg penting pengalaman tuuu.. yg penting juga 2 years in a row gua sarung jubah.. hahahha ko pernah?? lallalal.

ha masa hari konvo utk jabatan aku ni jugak ada persembahan multimedia. ala korang igt x yang aku kena shoot hari tu. hah yg aku kena shoot tu ada terselit sekali arr.. pergh glamerrr... duk atas pentas glemer sekali kuar lak muka kasi tayang besar2x pulak.. hahaha glemer mak hari tu nokkk.. haha ko ado?? gagagaga

oh di bawah adalah aku bersama Fizah penahatiku83 dan juga Zaza. oh Zaza merupakan senior aku kat UTeM dulu. Beliau 1st batch yang grad kat UTeM. ngeggee. :D

tahun depan nak buat tugas juru pandu graduan pula lah.. :p cam best je arah2x graduan hehhe.

kejadian ini berlaku pada hari Jumaat tanggal 9 April 2010

apa-apa pun tahniah pada para graduan PUO terutama graduan JTMK yang berjaya menamatkan pengajian anda dalam Sijil dan Diploma. Tahniah. Teruskan perjuangan anda. Jangan setakat diploma atau sijil sahaja. Buat lagi tinggi kalau boleh yeee.. dan oh kali ini best student PUO di rangkul oleh student dari jabatan perkapalan. Eh beliau sebaya aku je wei.. hurmm apa apa pun tahniah..

Munirah Abd

07 April 2010

B Z

Salam;
Maaf saya B Z. Penahatiku83 bagi award pun xsempat2x nak amik tayang kat korang. boleh je amik tayang tp kena buat syarat tu later la aku buat ye. Ok. chow

Sekian Terima Kasih

Munirah Abd

02 April 2010

Rasa Syok dan Cinta

Salam;

halo halo halo..hehe.. makin lama dah rasa makin syok pula jadi tenaga pengajar ni. terasa diri begitu hebat bercakap di depan. dan terasa macam diri begitu di hargai bila student cakap PAHAMMMMMMMMM. tapi xtau la kan paham betul2x ke paham tipu2x. kalau betul2x alhamdulillah. kalau tipu ..hurmmm "buat buat paham je la yang nak jawab exam kamu bukan saya." hahaha

Yang pasti dah ada rasa cinta sikit dgn bidang baru ini. Tetapi bidang lama masih tetap di hati.Mana boleh lawan beb yang lama. Yang lama tetap terbaikkkkkkkkkkk dari ladang walau banyak pahit dari manis.eeeewahhhhh.. kononnn :p


Munirah Abd

01 April 2010

Terasa bagai MEGAN FOX! Oh hot

Salam;

haha tajuk tak mengagak kan. hot tu weii.!! hahah. hurm semalam kan aku telah di paksa rela oleh officemate yang in-charge bahagian tayangan multimedia untuk konvo Politeknik Ungku Omar (PUO) minggu depan.pastu mereka telah menetapkan untuk setiap jabatan kena bagi satu persembahan multimedia berkenaan jabatan masing2x. Di pendek kan ceritanya Jabatan aku yakni Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (JTMK) telah bergabung dengan Jabatan Perkapalan. Makanya mereka memilih tema untuk bagi tau serba sedikit la latar belakang setiap jabatan. Tapi sebelum tu diorang nak tunjukkan bekas pelajar PUO yang telah berjaya la kononnya.

So dgn xsemena2x aku ni kan bekas pelajar PUO. pastu kononnya berjaya la kan. haihhh berjaya la kan.. as long as kamu jadi manusia bermakna kamu berjaya la. dan capai matlamat hidup maka kamu berjayala..heheh..

so far aku nak riak sikit. ye aku rasa aku dah capai sebahagian matlamat hidup aku. apa yang aku nak dalam hidup hampir kesemuanya dah tercapai.cuma nya yang satu matlamat ni masih xnampak lagi masih samar2x lagi. sbb ianya kan melibatkan 2 pihak.kalau satu pihak dah on satu pihak x on macam mana nak capai? ye dok?? hehhe.

ok stop itu. berbalik kisah aku menjadi seperti Megan Fox. sebenarnya bukan sahaja aku terasa bagaikan Megan Fox . Saat mula2x ada shoot berjalan aku rasa bagaikan Tyra Bank nak buat catwalk. Bila buat lakonan sikit dengan student terasa bagai Megan Fox mengajar anak muridnya. Serius Hot aku rasa. Kemudian di minta bagi ucapan pula aku terasa macam Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia bagi speech pada rakyat jelata. muahahha.. angan2x harus tinggi nokkk..kalau xtinggi semua xkan menjadi realiti. :D

mari lihat gambar di sekitar pengambaran aku seperti Megan Fox ini.. (haha nak gak Megan Fox!!)


"cepat shoot bang oi saya xsabar nii.." haha padahal dlm hati mencuak xabis


hahha sengalnya muka aku ni weii..


menyorok segala benda yang tidak patut di tayang untuk tontonan umum


krew Multimedia yang bertungkus lumus membuat kerja. Syabas Beytei


amacam hot macam Megan Fox kan? :p haip itu jari nak buat peace tapi xsempat nak buat kut. ngege. ha pk lain la tu.kecepuk gak kang korang ni kannnnnnnnn..

x sabar aku nak tgk output apakah yang berlaku? adakah akan wujud muka muka sengal aku. hahha nanti kalau elok aku tayang kat korang. xelok aku simpan dok diam2x. nanti tayang xde lagi produser nak amik aku berlakon.katanya Megan Fox Malaysia kannnnnn.. muahahha

oh sebelum terlupa terima kasih Fizah officemate yang bagi aku peluang tak terhingga ini..muahaha bajet terharu la..padahal....... siap ko fizah siap koo..hahah xde xde aku ok. tolong kawan2x apa salahnya. next time hang tolong aku plak naaaaaa :D

ps :

xpa naaa sekali sekala kasi diri ini perasan.bukan selalu pun meriak2x diri secara terang terangan. huhuh

pss :

hang pa semua abaikan bilik pensyarah itu. mmg kayak gini kalau bilik pensyarah poli. nak nak plak poli tertua kan.. dah 40 tahun wooo PUO ni di tubuhkan. baya mak ayah sapa wei? ada dok baya mak ayah korang??



yg perasan

Munirah Abd

Belasah je add kawan di FACEBOOK

Salam,

ye skang ni aku main belasah je add kawan yang ntah sapa2x aku xkenal dlm facebook aku. tp korang ingat walaupun aku add org yang tak di kenali aku xpantau? No No No nehi nehi nehi. Gua pantau gegila skit. Sesiapa yang meng'add' gua di dalam facebook dan tidak mengintroducekan diri atau kalau aku tgk mutual friend pun yang aku xkenal gak so aku assume "Maaf saya tidak mengenali anda"

Apa yang aku buat untuk tidak mengecilkan hati org yang telah meng'add' aku itu. Kesian wei. Penat2x dia add kan.Jadinya xpe xpe kita approve. tapiiiiiiiiiiiiiiii.. aku set org org yang tak di kenali itu di dalam Limited Profile list. hahahha padan muka. sapa suh tak kenal kan diri. So dalam Limited Profile tu mmg aku dah siap siap aku block xleh access akaun aku kecuali apa erk? Adalah yang aku rasa xpe kut aku share aku kasi depa tgk. Cuma setakat ni album gambar kut aku xlimit kan lagi? Hurm ke dah erk???

So korang2x yang dok heboh bising bising nak delete enemy bagai tu kan. Xyah delete je kesian kat depa takut kecik hati..hehe set kan je limited profile!! hahah.. macam mana nak set?? Hurmm nnti hujung minggu aku buat cara2x dia eh. Skang nak buat agak kemalasan skit la..ngegge :p Tapi kalau hangpa nak godek godek dulu pun xpe. Aku tau pun sbb aku godek godek gak.. Tunggu hujung minggu naaa aku habaq mai camna gayanya.

yours truely
Munirah Abd