31 January 2009

Mario & Froggy

Photobucket

comel kan mario n froggy kotak ni..
ia diperbuat dari kertas..n hasil inisiatif Muhammad Hanif..
hahaha soooo sweet..
aku nak buat benda2x ni???
kena tunggu masa yg sesuai laaa..
hehhehe anda mahu juga ker???
sila ke website ini http://www.cubeecraft.com/
mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

30 January 2009

Song or Playlist for your blog

letak playlist or lagu dekat blog??

aku rase ada 2 website yg aku suka la..
yg xperlu aku nak upload lagu yg aku suka..
just cari lagu..
amik code then paste kat blog..
simple je kan..
aku jenis yg simple..
so aku bagi anda benda yg simple..
xperlu nak susah2x kan diri semua kan..

fullmusik.co.cc
yg suka kan lagu tu ulang byk kali boleh lah ke webiste ini
cara-cara nak cari code di fullmusik.

Photobucket
dekat sidebar tepi tu (mcm gambar di atas) ada suh pilih2x lagu kan.
hah anda pilih lah lagu pilihan anda

Photobucket
pastu akan bagi code sperti gambar di atas..
amik code tersebut dan letakkan di dalam blog..

Imeem.com

aku suka imeem ni..imeem beza sikit ngan fullmusik..
bezanya imeem boleh pause kan lagu apabila telinga kita dah bingit nak dgr lagu yg di mainkan.. fullmusik xde button pause.. imeem ni lak kalau kita register kita boleh je buat playlist kita sendiri.. hhehehe syiokkan.. aku kalau masuk imeem ni bila aku dah bosan kat office xtau nak dgr lagu apa.. so aku search la palylist2x yg pelik2x utk menjadi peneman aku di kala buntu..


ok..cara2x utk mencari code di imeem pula

Photobucket
bila anda dah search lagu pilihan kalbu kan..
akan jumpa paparan seperti di atas
so nampak kan yg embed tu..ada code kan..
anda boleh copy code tu..
oh jika perasan ada check box Auto play kan..
jika nak buat Auto Play tick je kat check box tu yeee..

cara-cara nak masukkan lagu dlm blog??
senang jeee...

  1. Login
  2. Layout
  3. Add a gadget
  4. HTML/JavaScript
  5. Pastekan code yg telah anda ambil..
  6. Save

cth utk fullmusik.co.cc sila ke page Adik..
dia ada letak lagu menggunakan perkhimatan fullmusik.co.cc

cth utk imeem cuba ke sini my previous post last year


Selamat Mencuba:ascii:

mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

Sims

muahahha ini lah keje aku sepanjang cuti CNY!!
apa agi men game ni arrrrrrrrrrrrrrrr
Photobucket

walaupun xberapa nak mencabar..
tp layan kan aje..utk elakkan kebosanan..

Photobucket
ini lah rumah yg cacat..hahahha
  1. tingkat bawah
  2. tingkat atas
selain bermain Sims..aku juga menonton desperate housewive Season 5..
gila domokkkkkkkkkkk wei anak Gabby!!!!

psssttt...The Sims 3 dah nak kuar dah..
macam lagi bestttttttttttt je...muahahhaaha
ye.........aku hantu game Sims!!!!!lalallala

Apartment Life aku lom cuba lagi??
ada antara korang yg dah cuba apartment Life???

mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

29 January 2009

Different Styles for Author Comments

4xmo mukadimah panjang2x..
kali ni tuts kita iaitu nak buat different styles utk author comments

Mula2x anda harus pastikan yg comment blog anda dah pun di setkan "Show Comment"
bagaimana nak set???

  • Setting
  • Comment
  • "Show" Comment
*igt sebelum membuat apa-apa perubahan anda di minta buat backup template.

lets tuts begin.............

  • Layout
  • Edit HTML
  • Click pada kotak Expand Widget Template
  • ctrl+f untuk mencari perkataan "comments-block".
  • Selepas dah jumpa sila paste kan code yg telah di bold dan berwarna merah
<dl id='comments-block'>
<b:loop values='data:post.comments' var='comment'>
<dt class='comment-author' expr:id='"comment-" + data:comment.id'>
<a expr:name='"comment-" + data:comment.id'/>
<b:if cond='data:comment.authorUrl'>
<a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'>
<data:comment.author/></a>
<b:else/>
<data:comment.author/>
</b:if>
<data:commentPostedByMsg/>
</dt>

<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='blog-author-comment'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>

</b:if>

<dd class='comment-footer'>
<span class='comment-timestamp'>
<a expr:href='"#comment-" + data:comment.id' title='comment permalink'>
<data:comment.timestamp/>
</a>
<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>
</span>
</dd>
</b:loop>
</dl>

bila sudah selesai paste code seperti di atas
kita teruskan dgn buat style nya lak..

ctrl+f utk mencari perkataan "comment-body"
#comments-block .comment-body {
margin:.25em 0 0;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .75em;
}
kemudian lepas dah jumpa..kita paste kan code yg bold +merah seperti di bawah:-
#comments-block .comment-body {
margin:.25em 0 0;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .75em;
}
.blog-author-comment {
margin:.25em 0 0
}
.blog-author-comment p {
margin:0 0 .75em;
paddinrg:5opx 10lpx;
bordcer:1px dotted #254117;
color:#000000;
background:#e56e94;
}

jika anda lihat ada padding kan..ianya adalah space around the text arr..5px utk atas dan bawah..
10px lak utk kiri dan kanan..jika xmahu ada background pun ok je..boleh buang..color tu adalah utk color utk font tulisan author..yg ni lah yg boleh kita bezakan..untuk membuat pilihan warna berserta codenya boleh la ke sini


Photobucket
cth yg telah di buat..


**entry ni di buat setelah di minta oleh Kak Reena yg comel..
(bukan bodek k..mmg kenyataan dia comel!!! xcaya p terjah arr blog dia)


Selamat Mencuba!!!


mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

Shopping??

wooohooo shopping??
hahaha shopping tatkala masyarakat Cina masih heboh beraya..
xbes arr shopping time sebok2x raya ni..
byk barang yg xbes2x..xberkenan di jiwa kalbu ku..
ceeewahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..

ala ni pun pegi sbb nak carikkan adik shoes..
ari tu kan adik register utk masuk english class..
so class will be start on next week..
tu yg dia gigih nak p carik kasut tu..
cam biasa cerita ku berdasrkan no pic yeee..


Photobucket

  1. Adik n alang heboh test2x kasut..nan ado yg berkenannya..yg berkenan lak tinggal last one..haihh..see xbes kan...byk brg yg xde...
  2. aku dan umi surrender penat..duduk je lah tgk adik pilih2x kasut dia...
  3. pekerja the store yg gigih melayan kami..kami cerewet?? ohh tidak.........
  4. kasut ni kalau x adik nak amik tau..tp ntah napa dia p pilih yg lain lak..last skali kan even dia beli yg lain..kasut tu dia bagi umi..muahahhaha..sbb apa?? sbb bila balik cam xmuat lak kasut tu..so sebagai ganti umi amik kasut adik n adik amik kasut umi yg belum lagi di pakai..hahahahah..hampeh je kan.."nasib baik umi baik hati nak tukar ngan ko dik.."
aku tidak membeli apa2x..WOW!!!
Muhammad Hanif sila percaya!! hahahahha:ascii:
mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

Klinik Pergigian Nor

asyk entry tuts je kan..
apa lah agaknya life story aku yg xbrapa best bagi korang..
tapi bagi aku, my life tatap BEST!!!!

kali ni entry lain dari yg lain
entry nak citer pasal life jugak..
based on gambar juga..
cuma gambar dah di satukan n ada letak no kat gambar tu..
pernah ada org buat ke sebelum ni??
im not sure..hehehhe..ade kut kan yg penah buat..
cuma aku je xperasan..


Photobucket

  1. destinasi petang semalam yg pertama adalah ke klinik gigi..kesini adalah utk scaling gigi aku ni ha..dkt banting sahaja klinik gigi ni..oh klinik ni bukan tpt aku buat braces ye..buat braces kat klinik klang..n klinik itu adalah klinik goverment..klinik pergigian nor ini adalah klinik swasta
  2. oh itu alang saya..begitu ralit membaca buku..dia mmg ulat buku pun..budak NERD dlm family!!!sbb power spek dia pun tebal!!
  3. umi dan adik..umi juga pencinta buku..lihat di tangan adik juga ada buku..ye keluarga kami pencinta buku..ala semua keluarga pun pencinta buku juga kan....
  4. aku dan alang..see alang masih ralit dgn buku..aku!! mcm biasa nampak kamera harus senyum lebarrrrrrr..buku utk aku?? aku neves nak buat scaling ni..so aku xmo pegang buku..xde mood nak baca..siyes between scaling ngan tight kan braces..aku lagi prefer tight kan braces..sbb scaling ni ngilu arr gigi aku..tp tightkan braces lak bila dah selesai tight gigi lak sengal..huhhuhu
  5. ibu dan anak yg masih lagi khusyuk..oh tersgt lah ramai org di dalam klinik ini..nampak cam xde org kan kat tpt kami duduk..kat tpt duduk bah lain tu penuh dgn org yg tunggu turn..

alhamdulillah selamat scaling gigi..hehehhe..:ascii:
next destination..shopping???

mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

28 January 2009

Location Backup Template

8mmm..
masih ada yg keliru mengenai di mana lokasi template yg kita dah backup..
ok skang aku nak bagi tau cara2x kita nak tau di mana lokasi file backup kita

1. Firefox

Photobucket

  • Tools
  • Option
  • Main Tab
1. Save Files to (anda tetapkan secara automatik setiap kali download akan simpan di lokasi yg telaj di tetapkan)
2. Always ask me where to save files(setiap kali nak download anda akan choose location anda.)

* untuk memudahkan kerja anda di galakkan membuat option yg pertama. sbb sonang nak cari..bila dah jumpa file boleh terus masukkan dlm folder yg khas..

Photobucket
cth message box setelah click pada Download Template(msg box keluar apabila anda membuat option yg pertama)



2. Internet Explorer (IE)

apabila di IE pula lain citernya
jika anda dah klik pada Download Template tu akan keluar message box seperti di bawah
ada 3 options

Photobucket

  • Open - bukak terus file tu.bila nak save cari button save.xpun tekan je ctrl+s utk save
  • Save - utk simpan file tersebut
  • Cancel - xmo save la kiranya

aku pilih option save dan akan keluar pula messeage box di bawah

Photobucket

  1. save in - location files yg nak di simpan
  2. File Name - kalau nak tukar nama file
  3. save as type - ni dah tetap jgn nak ubah2x(tetap utk template je la).

selepas aku tekan save akan keluar pula message box ini

3 option juga

Photobucket

  1. Open - buka terus file tu
  2. Open Folder - bukak windows location yg simpan file
  3. Close - bukak nanti2x

ok done..
begitulah cara utk kita tahu location template yg telah kita backup ye
cara yg sama boleh di gunakan jika anda ingin download/save lain2x file di Internet
lain2x file tu cthnya lagu ke,video ke,pdf file ker..haahh gitu..
kepada cikepal di harap anda paham dgn tuts yg di berikan..

ingat!! pastikan anda tahu lokasi file anda sebelum nak download..
kalau x menggagau nnti nak cari file anda!!!!
jika dah menggagau guna je la aplikasi window iaitu search file!!
mm..kena ajar gak ker??sonang je kan..cuba tekan Start kat bawah tu..
cuba carik perkataan Search ada x?? kalau xde pandai2x lah cari...muahahaahha
lari dulu yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

daaaaaaaaaaaaaaaa..Selamat Menuntut Ilmu:ascii:

mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

Change Your Posting Date With Calendar Icon

Salam semua..
Bekerja kah anda hari ni??
kuang...kuang..ku bercuti sakan lagi ni..
haiihhhh...kebosanan melanda..
tp xpe..aku nak bagi tuts pasal cara nak tukar tarikh entri kepada bentuk calendar..

meh aku ajar step by step yeee...

  • Settings
  • Formatting
  • Change the date header format to mm.dd.yyyy for example 1.20.2009
  • Save

Next..

  • Layout (*before you guys start the step make sure backup your template first)
  • Edit HTML
  • Mark the Expand Widget Templates box
  • Find code &<TITLE><data:blog.pageTitle/></TITLE>
  • Paste below script after the code

<SCRIPT type='text/javascript'>
//<![CDATA[
/*********************************/
/* http://muniiera.blogspot.com */
/*********************************/
function date_replace(date) {
var da = date.split('.');
var day = da[1], mon = da[0], year = da[2];
var month =
['0','Jan','Feb','Mar','Apr','May','Jun','Jul',
'Aug','Sep','Oct','Nov','Dec'];
document.write("<div class='month'>"+month[mon]+"</div>
<div class='day'>"+day+"</div>");
}
//]]>
</SCRIPT>


Cari another code


.date-header {
margin: 1.5em 0 0;
font-weight: normal;
color: $dateHeaderColor;
font-size: 100%;
}

or else cari code di bawah jika code di atas xjumpa


h2.date-header {
margin:1.5em 0 .5em;
}


paste code di bawah selepas mencari code di atas
.dateblock {
background: url("http://i215.photobucket.com/albums/
cc133/muniiera/calendar/black.gif")
no-repeat;
width: 55px;
margin: 0;
font-weight: bold;
height: 50px;
/*position: absolute;
top: 0;
left: 0;*/
float: left;
text-align: center;
}

.month {
font-size: 11px;
width: 37px;
margin: 0 5px;
text-transform: uppercase;
color: #fff;
padding: 4px 0px 0px 0px;
}

.day {
color:#000000;
font-size: 19px;
width: 37px;
margin: 0 5px;
padding: 4px 0px 0px 0px;

}
Next step find code <data:post.dateheader>
dan tukar code di atas dengan code di bawah

<DIV class='dateblock'>
<SCRIPT>date_replace('<data:post.dateHeader/>');</SCRIPT></DIV>

Kemudian Save the templates

got it??
ok now you guys can change the icon of your calendar
example black.gif to blue.gif

Photobucketblack.gif Photobucket blue.gif Photobucketblue2.gif

Photobucketgreen.gif Photobucketorange.gif Photobucketpink.gif

Photobucketred.gif Photobucket yellow.gif Photobucketpurple.gif


(jika anda xmahu guna aku punya image hosting boleh je amik calendar2x tu n letakkan dlm image hosting korang sendiri k)

code color:#000000; adalah untuk memaparkan color tarikh anda.
ingin mendapatkan code color yg lain sila ke sini

Selamat Mencuba

mood:
:bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

27 January 2009

Backup your template

hikss...suppose aku buat tuts ni awal2x dulu..
ni main redah je kasi tuts tanpa perlu buat backup..

mmm..anda tahu bagaimana nak buat backup template??
pada yg dah tahu..Al hamdulillah..
skang kita spread ilmu pada yg tidak tahu ok??
especially kepada newbie dalam dunia blog ni..

Lihat step2x mudah utk membuat backup template blog anda



  • Layout
  • Edit HTML
  • Download Full Template
  • Simpan file tersebut dlm bentuk xml(selalunya dia akan simpan extension dile xml secara automatik)
Photobucket
  1. Untuk membuat backup template.(semasa proses download, pastikan anda tahu di mana lokasi file anda di simpan..)
  2. Untuk upload kan balik backup template kita tadi. (atau jika kita ada template yg berfile xml yg di ambil dari mana2x pembekal free template juga boleh di upload dengan menggunakan funtion no 2.) Make sure anda tahu di mana anda simpan file tersebut..
Simple kan..


Jadi lepas ni jika nak edit template anda harus lah rajin2x buat backup dulu..
Mana tau kalau benda yg kita edit tu xjadi kan..boleh upload balik:ascii:

Selamat Mencuba:ascii:

mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile

Post with your own signature

Ada blogger pernah tanyakan aku macam mana nak buat signature post..
So, I bet ramai je yg kat luar sana nak tahu juga kan??
Ok..actually its related dgn entry yg ini sebenarnya..
cuma this kind of signature easy sikit lah..

First of all, apa yg anda perlu lakukan adalah dgn visit website ni >>here<< Photobucket atau ImageShack
(or ikut la apa online media hosting yg anda gunakan..)

Photobucket
cth my signature..agak huduh

Sudah selesai semua tu..
Mari kita mulakan proses meletakkan signature pada post anda.
  1. Login blog anda
  2. Setting
  3. Formatting
  4. Post Template
  5. Save Setting

<br><br><p><image class="center"
alt="post signature" src="http://i215.photobucket.com/albums/
cc133/muniiera/tutorial%20pic/banner.jpg" /></p>

tulisan yg bold tu hendaklah di tukarkan kepada url image anda

*dah byk entry aku tulis pasal URL kan..
URL = Uniform Resource Locatar atau lebih 'mesra' di kenali sbg web address (alamat web)


Selamat Mencuba

mood::bunny1:
Munirah Abd's Facebook profile